De overheid wil met de MDIEU-subsidie ervoor zorgen dat gezond én met plezier werken de normaalste zaak van de wereld is op de Nederlandse werkvloer. En dat werknemers dit werk tot hun pensioen met energie volhouden. Met de MDIEU-subsidie kunnen organisaties zelf invulling geven aan duurzame inzetbaarheid. De focus ligt hierbij voornamelijk op arbeidsomstandigheden verbeteren, vitaliteit bevorderen en een leven lang ontwikkelen (LLO). MDIEU bood ook financiële ondersteuning voor werkgevers met werknemers die eerder dan de AOW-leeftijd uit dienst treden, bijvoorbeeld door de zwaarte van hun werk.
Subsidie aanvragen, knelpunten en uitdagingen bepalen
Om MDIEU-subsidie aan te vragen, uit te voeren en te verantwoorden moesten organisaties voldoen aan bepaalde regels. Ook sectoren konden inzetten op duurzame inzetbaarheid. Zij moesten dan eerst een sectoranalyse opstellen. Hierin werd uiteengezet wat de knelpunten en uitdagingen rondom duurzame inzetbaarheid en zwaar werk zijn in die sector. Met een sectoranalyse was het weer mogelijk om subsidie aan te vragen voor een activiteitenplan. Daarin staan activiteiten die zorgen voor langdurig vitale en gemotiveerde medewerkers in die sector. Waarom dragen juist deze activiteiten bij aan duurzame inzetbaarheid?
CAOP begeleidt bij MDIEU-proces
Het CAOP heeft veel kennis over het aanvragen van MDIEU-subsidies, het doen van sectoranalyses, en de opstelling en uitvoer van een activiteitenplan. Zo begeleidden we bijvoorbeeld arbeidsmarktfondsen en werknemers- en werkgeversfondsen in de zorg als StAZ, SoFoKleS, StAG, A+O VVT en het O&O-fonds GGZ. Daarnaast werkt CAOP samen met het Arbeidsmarkt- en Scholingsfonds Defensie aan het realiseren van MDIEU-activiteiten, zoals een gloednieuwe website die bewustwording creëert op het vlak van duurzame inzetbaarheid. Ook fondsen en organisaties in bijvoorbeeld het onderwijs, de cultuursector en de sportbranche schakelen met succes de hulp van het CAOP in bij het begeleiden van een MDIEU-aanvraag en project.
MDIEU cases met begeleiding vanuit het CAOP
- Zo bood StAZ met de MDIEU-subsidie verschillende activiteiten aan om de duurzame inzetbaarheid van ziekenhuismedewerkers te bevorderen. Medewerkers konden gebruikmaken van persoonlijk financieel advies, coaching gesprekken, mantelzorgondersteuning, gezond teamroosteren, een training in intervisiebegeleiding of de post-HBO-opleiding Plannen is een vak.
- A+O VVT, het arbeidsmarktfonds voor de verpleeg-, verzorgingshuizen, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg, kreeg een subsidie toegekend van ruim €22 miljoen. Hiermee zetten zij in op vijf pijlers om de duurzame inzetbaarheid in de sector te verbreden en te versnellen. Het CAOP heeft samen met A+O VVT gewerkt aan het actieplan en de subsidieaanvraag verzorgd. Dit jaar kreeg het A+O VVT opnieuw subsidie.
- Het O&O fonds GGZ heeft de verantwoordelijk voor het algehele MDIEU-programmamanagement en de compliance (monitoring, controle en subsidieverantwoording) in de handen van het CAOP gelegd. Daarnaast voeren een aantal CAOP’ers onderliggende projecten uit als projectleider of adviseur. Er ontstaat zo meer samenwerking in zorgbrede projecten en programma’s en er wordt onderling veel kennis gedeeld.
Wat doet het CAOP?
De dienstverlening van het CAOP rondom het MDIEU-proces bestond en bestaat uit:
- Inventariseren van de MDIEU-mogelijkheden op basis van geïdentificeerde thema’s en een vooraf gedefinieerd profiel;
- Periodiek overleg met de opdrachtgever over relevante activiteiten en projecten rondom duurzame inzetbaarheid;
- Het doen van onderzoek en sectoranalyses;
- Aanvragen van MDIEU-subsidie;
- Administreren van subsidieproject;
- Onderhouden van contact met subsidieverstrekker;
- Projectbeheer inclusief planning, voortgangsbewaking, communicatie en risicomanagement;
- Opstellen van interne en externe rapportages;
- Voorbereiding en begeleiding (accountants)controles namens de subsidiegever;
- Projectafronding en evaluatie.
Meer informatie?
De MDIEU-subsidies konden aangevraagd worden tot 23 september 2024. We denken nog graag inhoudelijk mee over de uitvoering van het project. Ook begeleiding bij andere projecten rondom (subsidies) duurzame inzetbaarheid en arbeidsontwikkelingen is mogelijk. Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op.