De maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU)-subsidie is van tijdelijke aard en komt voort uit het pensioenakkoord van 2019. Het doel is om zoveel mogelijk mensen gezond hun pensioen te laten bereiken door te investeren in duurzame inzetbaarheid. Publieke sectoren zoals de StAZ, maar ook individuele organisaties, kunnen hier een plan voor indienen en er subsidie voor krijgen om het uit te voeren. Voor de StAZ is het de tweede keer dat er gebruik wordt gemaakt van de subsidie. De StAZ zet verschillende activiteiten uit de eerste MDIEU-periode voort en introduceert ook nieuwe activiteiten rond duurzame inzetbaarheid aan ziekenhuismedewerkers.
Pakket activiteiten rond duurzame inzetbaarheid
In de eerste MDIEU-periode bood de StAZ verschillende activiteiten aan om de duurzame inzetbaarheid van ziekenhuismedewerkers te bevorderen. Zo konden medewerkers gebruikmaken van persoonlijk financieel advies, coachingsgesprekken, mantelzorgondersteuning, gezond teamroosteren, een training in intervisiebegeleiding of de post-HBO-opleiding Plannen is een vak. Een succesvolle start; zo zijn er meer dan 1.000 coachingsgesprekken gevoerd en heeft er 80 keer mantelzorgondersteuning plaatsgevonden. Deze activiteiten lopen wegens succes door in de tweede MDIEU-periode die 1 april 2024 is gestart. Nieuw in het activiteitenpakket zijn onder andere:
- Impact van de overgang op werk
- Creëren van een veilige werkomgeving
- Persoonlijk ontwikkelingsbudget
Bekijk alle MDIEU-activiteiten van de StAZ.
Voorwaarden voor een succesvolle MDIEU-aanvraag
De succesvolle activiteiten uit de eerste MDIEU-periode lopen door in de tweede MDIEU-periode. Daarnaast was het doel om nieuwe activiteiten te introduceren die aansluiten bij onderwerpen die zijn opgenomen in de cao Ziekenhuizen en die pasten bij het bevorderen van duurzame inzetbaarheid binnen de ziekenhuizen.
Ook vanuit het ministerie van SZW zijn er randvoorwaarden gesteld waar de aanvraag aan moest voldoen. Zo moeten de verschillende activiteiten bijdragen aan het oplossen van knelpunten zoals die waren beschreven in de sectoranalyse en aansluiten bij een van de volgende thema’s:
- Bevorderen van gezond, veilig en vitaal werken
- Bevorderen van goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap
- Stimuleren van een leven lang ontwikkelen en arbeidsmobiliteit van werkenden
- Bevorderen van bewustwording en van eigen regie van werkenden op hun loopbaan
Voor iedere activiteit is een (gedetailleerde) begroting opgesteld.
Subsidie Regeling vervroegd uittreden (RVU)
Naast activiteiten gericht op het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van ziekenhuismedewerkers bevat de MDIEU-aanvraag ook een verzoek voor subsidie voor RVU, de regeling vervroegd uittreden. Werkgever en werknemer kunnen op wederzijdse vrijwillige basis afspreken dat de werknemer die daarvoor in aanmerking komt, maximaal 3 jaar voor de van overheidswege vastgestelde AOW-leeftijd, stopt met werken.
Inzet van het CAOP
Verschillende CAOP’ers (zie onderaan deze pagina) hebben de afgelopen maanden gewerkt aan deze MDIEU-aanvraag. Zij ondersteunden en adviseerden bij het inhoudelijk formuleren van de aanvraag en de bijbehorende begroting. Daarnaast beantwoordden zij uiteenlopende vragen die vanuit het ministerie van SZW werden gesteld naar aanleiding van de aanvraag.
Wil jij ook gebruikmaken van de MDIEU-subsidie en heb je ondersteuning nodig bij de indiening van de aanvraag? Bekijk dan onze MDIEU-dienstverlening.