Het onderzoek laat over het algemeen positieve resultaten zien. Zo oordelen schoolleiders en bestuurders dat het personeelsbeleid goed is afgestemd op externe ontwikkelingen en de onderwijskundige doelen. Ook zijn zij positief over de toepassing van het strategisch personeelsbeleid en de wijze waarop schoolleiders leidinggeven (people management). Leraren beoordelen het beleid op deze punten iets lager en zien ruimte voor verbetering op gebieden als ontwikkelperspectief en professionele ruimte van medewerkers. Maar ondanks dat beoordelen ook zij het beleid over het algemeen als ruim voldoende.
Samenwerking voor succes
Samenwerking blijkt een belangrijke factor te zijn voor een succesvolle implementatie van het strategisch personeelsbeleid. Schoolleiders spelen een cruciale rol bij de implementatie en vertaling van beleidsdoelen naar de werkvloer, maar in de praktijk blijkt het vaak een coproductie. Schoolbestuurders stellen veelal samen met schoolleiders het strategisch personeelsbeleid vast en bij de implementatie werken de schoolleiders vaak samen met de medewerkers. Deze samenwerking heeft positieve effecten op de kwaliteit van het beleid en de afstemming op het onderwijskundig schoolbeleid.
Er is ook ruimte voor verbetering; slechts een deel van de scholen en besturen bekijkt of het personeelsbeleid ook daadwerkelijk de gewenste resultaten oplevert en of medewerkers goed worden ondersteund in de uitvoering door schoolleiders.
Verbetering in beleid sinds COVID-pandemie
Gedurende het onderzoek werd een opvallende trend zichtbaar: de kwaliteit van het personeelsbeleid is toegenomen in vergelijking met voorgaande jaren, vooral sinds de COVID-19-pandemie. Factoren die daar een positieve invloed op hebben, zijn de samenwerking en gezamenlijke ontwikkeling van beleid, gespreid leiderschap en een leergierige werkhouding. Belemmeringen zijn onder andere het lerarentekort, regeldruk; en het inpassen van incidentele middelen.
Meer weten?
Het onderzoek is gebaseerd op enquêtes onder 545 schoolleiders, 147 bestuurders, bijna 1.000 medewerkers en een secundaire analyse van gegevens uit het Werkonderzoek. Wil je meer weten over het hele onderzoek?