Als hoogleraar richt Jiska Engelbert zich op de ontwikkeling van een digitale ambtsethiek voor lokale ambtenaren. ‘Ik ben dankbaar dat ik een positie mag bekleden die, vrij letterlijk, gestoeld is op het kunnen en mogen verbinden van mensen, organisaties, disciplines en praktijken. Dat past bij mij. Vanuit die verbinding wil ik bijdragen aan een meer ‘a-technologische’ invulling van een digitale ambtsethiek. Want nog vaak begint en eindigt het nadenken over de ethische aspecten van digitalisering binnen gemeenten met het stellen van technische vragen aan de digitale technologie. Is de technologie veilig? Hoe werkt die eigenlijk? Wat gebeurt er met de data?
Die vragen, en de antwoorden erop, zijn natuurlijk hartstikke belangrijk. Maar ze zijn niet altijd genoeg om écht ethisch en integer als lokale ambtenaar te kunnen werken. En ze garanderen lang niet altijd dat ambtenaren het algemene belang van álle inwoners in een gemeente in hun handelen en beslissingen centraal stellen. Daarom wil ik samen met direct belanghebbenden onderzoeken hoe maatschappelijke vragen over digitale technologie kunnen worden gesteld, en hoe die vragen een formeel onderdeel kunnen worden van alledaagse werkprocessen en organisatiestructuren in lokale overheden’.
Wetenschappelijk directeur Bernard Steunenberg (Instituut Bestuurskunde) is zeer verheugd met invulling die Jiska Engelbert gaat geven aan deze leerstoel en kijkt uit naar een verdere en intensievere samenwerking met CAOP.
Publiek leiderschap in digitale transities
Stichting CAOP is blij met de instelling van deze leerstoel. De leeropdracht is ingebed in de Ien Dales Leerstoel van het CAOP, die zich traditioneel richt op integriteit en ethische vraagstukken binnen de overheid als arbeidsorganisatie. De leeropdracht richt zich nu op leiderschap in digitale transities en heeft betrekking op de overheid als toekomstbestendige arbeidsorganisatie in relatie tot digitalisering. Hiermee groeit de leerstoel mee met de ontwikkelingen binnen de publieke sector, die allerlei vraagstukken opleveren waarbij publiek leiderschap een rol kan en moet spelen. De thematiek sluit ook aan bij de andere leerstoelen die door Stichting CAOP worden ondersteund, en die zich richten op transities in de publieke sector, innovatie, kansengelijkheid en positieve gezondheid.
Samen dragen Stichting CAOP en de leerstoelen bij aan de toekomst van werk, de toekomst van leren en de kwaliteit van het openbaar bestuur.
A&O fonds Gemeenten is ook blij met de benoeming van Jiska Engelbert om op die manier in de praktijk verder vorm te kunnen geven aan het verbinden van mensen en organisaties bij (digitale) transformaties binnen de publieke dienstdienstverlening zoals gemeenten.
Over de Ien Dales Leerstoel
Het A&O fonds Gemeenten en Stichting CAOP financieren de Ien Dales Leerstoel. De leerstoel is gevestigd aan de Universiteit Leiden, faculteit Governance and Global Affairs (Instituut Bestuurskunde), 0,2 fte. Jiska Engelbert geeft samen met prof. dr. Zeger van der Wal invulling aan de leerstoel. De leerstoel is ingesteld door Stichting CAOP en wordt ondersteund door de Stichting Bijzondere Leerstoelen. Bekijk de meerjarenagenda van de leerstoelen.