Lees ook de andere twee artikelen uit de drieluik:
Het kijken naar de organisatiecultuur is essentieel bij het bevorderen van sociale veiligheid. De cultuur van een organisatie omvat de gedeelde waarden, normen, overtuigingen, gedragspatronen en sociale dynamiek die de manier beïnvloeden waarop mensen met elkaar omgaan en functioneren binnen de organisatie. Het is voor organisaties moeilijk en precair om objectief te beoordelen of ze een sociaal veilige cultuur hebben. Organisaties zien namelijk belangrijke aspecten van hun sociale veiligheidscultuur over het hoofd totdat er zich problemen voordoen.
Dimensies van een sociaal veilige cultuur
Om een sociaal veilige cultuur te beïnvloeden en te bevorderen, is het belangrijk om de verschillende dimensies te begrijpen die bijdragen aan een sociaal veilige cultuur. Het CAOP onderscheidt de volgende dimensies:
- Beleving van sociale veiligheid
- Samenwerking en rolduidelijkheid
- Meldingsbereidheid
- Leren en aanpassen
- Organisatiebeleid
- Leiderschap
- Eigenaarschap
Elke dimensie van de sociale veiligheidscultuur beïnvloedt de organisatiecultuur. De dimensies staan niet los van elkaar en kunnen ook subdimensies bevatten. Het is belangrijk om te benadrukken dat elke organisatie er anders uitziet op deze dimensies en dat inspanning nodig is om te begrijpen hoe dit beeld anders is op basis van verschillen tussen organisaties, functiegroepen, werkzaamheden, enzovoort.
In de whitepaper worden alle essentiële dimensies genoemd en uitgelegd.
Effectieve interventies om een sociaal veilige cultuur te creëren
Voor het bevorderen van een sociaal veilige cultuur, leggen wij de focus op drie lijnen:
- Preventie; enerzijds inzetten op de gewenste werkcultuur, anderzijds alert zijn op sociaal onveilige situaties, zodat de werkgever de kans krijgt om ongewenst gedrag te verminderen en de kans op gewenst gedrag te vergroten.
- Signalering; streven naar een betere signaalvaardigheid binnen de organisatie, zodat negatieve en positieve signalen beter geïdentificeerd worden.
- Opvolging; daadkrachtig, rechtvaardig en zichtbaar optreden bij het gevolg geven aan signalen, meldingen en risico’s.
In de whitepaper vind je per lijn diverse concrete interventies die je kunt inzetten om een sociaal veilige cultuur te creëren. Denk bijvoorbeeld aan communicatie en bewustwording voor werknemers op sociale veiligheid (preventie), vertrouwenspersonen goed opleiden en positioneren (signalering) en het ontwikkelen van een handelingskader voor sleutelactoren voor het bevorderen van gewenst gedrag en voorkomen van ongewenst of grensoverschrijdend gedrag (opvolging).
Meer informatie
Wil je meer weten over het bevorderen van een sociaal veilige cultuur? Download de derde whitepaper uit de serie.