Wanneer er afspraken zijn gemaakt tijdens een instemmingstraject, mag de werkgever niet eenmalig afwijken van deze afspraken zonder opnieuw instemming te krijgen van alle betrokken partijen. Als de werkgever toch aanpassingen maakt zonder hierover eerst te overleggen met de betrokken partijen, zoals bijvoorbeeld de OR, dan kan de OR de nietigheid van deze aanpassingen inroepen binnen een termijn van een maand. Dit betekent dat de nieuwe aanpassingen niet rechtsgeldig zijn.
De rol van de OR bij het bewaken van instemmingsafspraken
Als ondernemingsraad heb je een belangrijke rol in het bewaken van de afspraken die tijdens een instemmingstraject zijn gemaakt. Wanneer de werkgever zich niet aan deze afspraken houdt, is het de verantwoordelijkheid van de OR om hierop te wijzen en deze aan te sporen om zich aan de oorspronkelijke afspraken te houden.
Het informeren van de achterban
Daarnaast is het aan te raden om de achterban op de hoogte te stellen van de situatie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een bericht waarin de OR uitlegt welke afspraken er zijn gemaakt en waarom het belangrijk is dat deze worden nageleefd. In dit bericht kan worden vermeld welk specifiek onderdeel van het beleid niet is goedgekeurd door de OR en daarom ongeldig is verklaard. Het is wel belangrijk om eerst te overleggen met de bestuurder.
Bekijk andere vragen uit het OR/magazine
Voor ieder nummer van OR/magazine beantwoorden de medezeggenschapsexperts van het CAOP enkele OR-vragen. Bekijk alle vragen en antwoorden uit het OR/magazine van april 2023.
Heb jij ook een vraag aan de medezeggenschapsexperts van het CAOP? Ga naar de vragenservice van OR/net.