Dit is een blog van Fatou Tevette, adviseur integriteit en sociale veiligheid bij het CAOP. Fatou geeft op 16 november een interactieve training over de uitvoering van de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders.
‘Het hangt ervan af’, zo begin ik vaak. Vervolgens geef ik een nadere uitleg en noem ik wat praktijkvoorbeelden. Er zijn namelijk wel wat indicaties te geven die duiden op een vermoeden van een misstand. Of daar sprake van is hangt vaak samen met de vraag of het maatschappelijk belang wordt geraakt. De wetgever heeft geprobeerd om ‘de handeling of nalatigheid waarbij het maatschappelijk belang in het geding is’ nader te verhelderen in de Wet bescherming klokkenluiders. Deze wet heeft dus enkele criteria en een verduidelijking opgeleverd.
De definitie in de Wet bescherming klokkenluiders
Ik deel eerst graag wat belangrijke achtergrondinformatie. De wet bepaalt dat sprake is van een ‘misstand’ in de volgende situaties:
- een schending of een gevaar voor schending van het Unierecht, of
- een handeling of nalatigheid waarbij het maatschappelijk belang in het geding is.
In het geval van de tweede situatie gaat het om:
- een schending of een gevaar voor schending van een wettelijk voorschrift of van interne regels die een concrete verplichting inhouden en die op grond van een wettelijk voorschrift door een werkgever zijn vastgesteld, dan wel
- een gevaar voor de volksgezondheid, voor de veiligheid van personen, voor de aantasting van het milieu of voor het goed functioneren van de openbare dienst of een onderneming als gevolg van een onbehoorlijke wijze van handelen of nalaten.
Verder vermeldt de wet ook dat het maatschappelijk belang in ieder geval in het geding is, als de handeling of nalatigheid niet alleen persoonlijke belangen raakt en er sprake is van ‘oftewel een patroon of structureel karakter dan wel de handeling of nalatigheid ernstig of omvangrijk is’.
Persoonlijk conflict versus maatschappelijk belang
Een handeling of nalatigheid die wordt gemeld moet dus uitstijgen boven een persoonlijk belang, een persoonlijk (arbeids)conflict of individuele kwesties tussen werkgever en een melder. Denk bij een persoonlijk (arbeids)conflict bijvoorbeeld aan een situatie waarin één van je collega’s het niet eens is met de feedback van de leidinggevende in een functioneringsgesprek. Of een situatie waarin er een conflict ontstaat met één medewerker die vindt dat zijn of haar promotie ten onrechte uitblijft.
Daarnaast is het niet de bedoeling dat elke minimale overtreding van een voorschrift valt onder het maatschappelijk belang. Bijvoorbeeld: twee collega’s die een keer iets vergeten en daarom in strijd met het rookverbod hun kantoorgebouw weer inlopen terwijl ze sigaretten roken. Zij handelen dan in strijd met een voorschrift. De wetgever heeft echter niet bedoeld om zo’n geval meteen als een vermoeden van een misstand aan te merken.