De afgelopen jaren is er hard gewerkt om ondermijning in de vorm van agressie, geweld, intimidatie en bedreiging tegen te gaan. De democratie staat door toenemende intimidatie onder druk, zo blijkt uit cijfers van de Monitor Integriteit en Veiligheid 2022. Verschillende instrumenten, handreikingen en protocollen zijn ontwikkeld door het NWB om politieke ambtsdragers en ambtenaren in dit proces te ondersteunen. Zo is het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur opgericht waar politieke ambtsdragers gebruik van kunnen maken als zij zich bedreigd of belaagd voelen en kunnen politieke ambtsdragers een woningscan uit laten voeren om de veiligheid ook in de privéomgeving te garanderen. Het is de verantwoordelijkheid van het NWB om hier verder mee aan de slag te gaan.
Met de steun van de 28 partners van het netwerk is het uitgangspunt om ervoor te zorgen dat politieke ambtsdragers hun functie veilig en integer kunnen én zullen uitoefenen. Door middel van bewustwording, voorlichting, ondersteuning en nazorg spant het netwerk zich in voor een weerbaar bestuur, voor decentrale bestuurders en volksvertegenwoordigers.
CAOP en SIPA partner van het NWB
Zowel het CAOP als het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers (SIPA) zijn sinds de oprichting van de NWB betrokken. Hans Groot, projectmanager bij SIPA, vertelt over de beweegredenen die er waren om partner te zijn van het netwerk: ‘Het NWB verjaart volgende week. Vijf jaar alweer. Waarom stonden zowel CAOP als SIPA als ondertekenaars aan de wieg van dit initiatief? Ik had er zo mijn twijfels over, eerlijk gezegd. SIPA kijkt naar integriteitschendingen die zich al hebben voorgedaan. NWB is per definitie vooral op preventief terrein actief. Maar toen viel het kwartje: als een politiek ambtsdrager wordt bedreigd en bezwijkt onder die druk, heb je een integriteitschending. Dat is de link.’
‘Ik twijfelde ook aan de opzet’, vertelt Groot verder, ‘geen organisatie, geen geld, het zal wel weer voor een dubbeltje moeten. Maar niets was minder waar; er zat een goede gedachte achter het initiatief. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zorgde voor een bescheiden ondersteuning en facilitering. Het leidde tot meer partijen die zich aansloten. Ook politieke partijen zijn er nadrukkelijk bij betrokken. Fascinerend om die samenwerking te zien, maar ook wel te begrijpen: die weerbaarheid is natuurlijk voor alle partijen even belangrijk. En ook de beroepsverenigingen zijn er allemaal bij betrokken. Burgemeesters, wethouders en raadsleden hebben samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken een pool vertrouwenspersonen opgericht die zo nodig de ambtsdragers konden bijstaan.’
Meer informatie
Het CAOP en SIPA blijven onderdeel uitmaken van het NWB. Wil je meer weten over deze netwerkorganisatie? Neem dan onderaan deze pagina contact op met Hans Groot.