MDIEU staat voor Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden. Deze tijdelijke maatwerkregeling komt voort uit het pensioenakkoord van 2019 dat is gesloten met sociale partners. Het doel is om zoveel mogelijk mensen gezond hun pensioen te laten bereiken door te investeren in duurzame inzetbaarheid. Sectoren kunnen hier een plan voor indienen en er subsidie voor krijgen om het uit te voeren. Het tweede tijdvak om een MDIEU-plan in te dienen sluit op 31 maart 2022 en hiervoor is € 450 miljoen beschikbaar gesteld. Het eerste tijdvak was in juni en juli 2021 en leverde een reeks initiatieven op van verschillende sectoren. Er komt ook nog een nieuw tijdvak in 2023, maar het is nog niet exact bekend wanneer die gaat plaatsvinden.
Sectoranalyses
Sectoren moeten, voorafgaand aan het indienen van een subsidieaanvraag, zelf in beeld krijgen hoe hun sector ervoor staat als het gaat om duurzame inzetbaarheid en de mogelijkheden tot vervroegd uittreden. Binnen de sector moet bijvoorbeeld besloten worden wat zware beroepen zijn en welke criteria hiervoor gelden. Op deze manier krijgen ze in beeld hoeveel mensen binnen de sector in aanmerking komen om vervroegd uit te treden. Hiervoor konden sectoren ook sectoranalyses (laten) uitvoeren. Het CAOP heeft voor veel sectoren zo’n sectoranalyse uitgevoerd, zoals voor het voortgezet onderwijs en openbare bibliotheek. In ons onderzoeksarchief zijn meer sectoranalyses te vinden.
MDIEU-aanvraag en de rol van het CAOP
Het CAOP ondersteunt als arbeidsmarktkenniscentrum veel arbeidsmarktfondsen bij het indienen van een MDIEU-aanvraag. Daarnaast is het CAOP in veel gevallen betrokken bij de uitvoering van de plannen en de (financiële) verantwoording. Een goed voorbeeld is de MDIEU-aanvraag die is ingediend voor de sector georganiseerde sport.
De sector georganiseerde sport wil wendbaarder en weerbaarder worden en heeft op basis van een sectoranalyse een MDIEU-aanvraag ingediend, waarbij er veel aandacht is voor persoonlijk leiderschap, leefstijladvies, werk-privébalans en het ontwikkelen van een visie op het gebied van duurzame inzetbaarheid.
Het CAOP zet zich veel in op het gebied van duurzaam ontwikkelen. Als kenniscentrum zijn we op de hoogte van verschillende initiatieven van arbeidsmarktfondsen en sectoren om mensen vitaal aan het werk te houden en persoonlijke en professionele groei te bieden.