MDIEU staat voor Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden en is een tijdelijke maatwerkregeling die voortkomt uit het pensioenakkoord van 2019 dat is gesloten met sociale partners. Het doel is om zoveel mogelijk mensen gezond hun pensioen te laten bereiken door te investeren in duurzame inzetbaarheid. Sectoren kunnen hier een plan voor indienen en er subsidie voor krijgen om het uit te voeren. Platform ACCT heeft van de subsidie gebruikgemaakt en kan starten met de activiteiten om duurzame inzetbaarheid in een deel van de culturele en creatieve sector te verbeteren.
Sjoerd Feitsma is trots op de MDIEU-toekenning en benadrukt dat de samenwerking tussen de deelsectoren die meedoen uniek is: ‘Het is nog niet vaak voorgekomen dat deelsectoren met elkaar optrekken op deze manier om de sector wendbaarder en weerbaarder te maken. Daar ben ik erg trots op. En ik denk ook dat de gehele sector uiteindelijk kan profiteren van wat we bereiken met deze MDIEU-toekenning. Want wat goed werkt, kan eenvoudig worden uitgerold in andere (deel)sectoren.’
Sectoranalyses duurzame inzetbaarheid
Om goed inzichtelijk te krijgen waar de schoen wringt op het gebied van duurzame inzetbaarheid in de verschillende deelsectoren die meedoen met de MDIEU-plannen, moesten er eerst sectoranalyses gemaakt worden. Het CAOP deed onderzoek en maakte de verschillende sectoranalyses:
Uit de sectoranalyses bleek dat er genoeg winst te behalen valt op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Zo zijn er (te) weinig scholingsmogelijkheden, weinig mogelijkheden tot mobiliteit binnen de sector en is scholing soms moeilijk te volgen in verband met afwijkende werktijden van musici. De verbeterpunten uit de verschillende sectoranalyses sluiten goed aan bij het doel van Platform ACCT.
Verbeteren arbeidsmarkt culturele en creatieve sector
Platform ACCT heeft als doel de arbeidsmarkt te verbeteren in de culturele en creatieve sector en doet dat in vier stappen:
- Een structurele sociale dialoog tussen werkverleners en werkenden op gang brengen
- Betere verdienmogelijkheden voor de sector creëren
- Permanente professionele ontwikkeling mogelijk maken
- Behoorlijke arbeidsvoorwaarden voor alle werkenden realiseren
De MDIEU-plannen sluiten goed aan bij het doel en de stappen. Sjoerd Feitsma licht toe: ‘Ik ben erg blij met het MDIEU-traject dat we samen met het CAOP doen, maar ook met de hoofdlijnenbrief van staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media. Het effect van corona is merkbaar, want er is veel meer aandacht voor de positie van zelfstandigen. Dat zorgt ervoor dat we veel scherper het gesprek kunnen voeren over flexibiliteit en schijnzelfstandigheid. We willen dat zelfstandigen eerder in dienst worden genomen en dat er beter met hen wordt omgegaan in de sector. We zitten echt op een kruispunt van keuzes die we kunnen maken. Wat ik dan heel fijn vind, is dat we met het MDIEU-traject voor de drie deelsectoren poppodia en festivals, orkesten en nationale opera & ballet concreet aan de slag gaan met verbeteringen. En dat helpt ons ook met het weerbaarder maken van de gehele culturele en creatieve sector.’