Steeds meer mensen kiezen voor een carrière in het po. Dat is één van de uitkomsten uit de Arbeidsmarktanalyse primair onderwijs van 2022. In 2017 kozen zo’n 4.300 studenten voor de Pabo. Dit aantal is in 2021 gestegen met 23% naar 5.300 studenten. Vooral de deeltijdopleiding en duale opleiding zijn populair. Het aantal instromers in de deeltijdopleiding is in de afgelopen vijf jaar zelfs met 90% gestegen. Daarnaast is 25% van alle eerstejaars studenten in 2020 een zij-instromer.
Nieuws
Arbeidsmarktanalyse PO: de pabo is weer populair
20 oktober 2022Hoe ziet de arbeidsmarkt in het primair onderwijs er in 2022 uit? Stromen er meer of juist minder pabostudenten in? En hoe tevreden zijn de onderwijsprofessionals met hun baan? CAOP-onderzoekers Nynke van Miltenburg, Devorah van den Berg en Simon Cornel maakten in opdracht van het Arbeidsmarktplatform PO een arbeidsmarktanalyse: een overzicht van trends en ontwikkelingen in het primair onderwijs.
'De veranderingen op de arbeidsmarkt hebben voor startende leraren positieve gevolgen. Door de arbeidsmarktkrapte is duidelijk zichtbaar dat meer afgestudeerde studenten binnen één jaar een baan in het onderwijs vinden.'
Nynke van Miltenburg, onderzoeker bij het CAOP
Betere arbeidsmarktpositie voor beginnende leraren
De veranderingen op de arbeidsmarkt hebben voor startende leraren positieve gevolgen, blijkt uit onderzoek. Door de arbeidsmarktkrapte is duidelijk zichtbaar dat meer afgestudeerde studenten snel een baan in het onderwijs vinden. In 2015 vond 76% binnen één jaar na afstuderen een baan, in 2020 was dat 88%.
Om voor een vliegende start te zorgen van beginnende leraren, is het belangrijk dat zij goed begeleid worden. Dit zorgt er ook voor dat ze minder snel uit het onderwijs stappen. Uit onderzoek blijkt dat er steeds meer aandacht is voor begeleiding. Daarnaast draagt goede begeleiding ook bij aan de kwaliteit van het onderwijs.
Tevreden werken in het onderwijs
In de arbeidsmarktanalyse staat verder dat 85% van het personeel in het primair onderwijs tevreden is over het werk. Het type contract, de inhoud van het werk en de werkzekerheid dragen hier vooral aan bij. Het minst tevreden zijn onderwijsmedewerkers in 2021 over het salaris, de mogelijkheden om thuis te werken en het bepalen van de eigen werktijden.
‘Als we kijken naar de cijfers zien we dat het tekort aan schoolleiders in verhouding groter is dan die van leraren. Daarnaast zien we een flinke stijging in de vraag naar onderwijsondersteuners. Vooral in het noorden van het land. In het westen daarentegen is vooral vraag naar leraren.’
Devorah van den Berg, onderzoeker bij het CAOP
Personeelstekorten en hoge werkdruk
Naast positieve berichten, zijn er nog steeds problemen in het primair onderwijs, met name de groeiende personeelstekorten. De werkgelegenheid in het primair onderwijs stijgt, terwijl het aanbod van nieuwe leraren nog niet voldoende is. Bovendien gaan de komende jaren veel leraren en schoolleiders met pensioen. Ook de werkdruk blijft, ondanks alle inspanningen, hoog. Onder startende leraren ervaart zelfs 56% (zeer) veel werkdruk.
Meer informatie
Ben je benieuwd naar alle uitkomsten van de Arbeidsmarktanalyse primair onderwijs 2022 van Arbeidsmarktplatform PO? Gebruik dan onderstaande knop om het onderzoek te bekijken. Heb je overige vragen? Neem dan onderaan de pagina contact op met Nynke van Miltenburg, Devorah van den Berg of Simon Cornel.
Wil je hier meer over weten?
Nynke
van Miltenburg
van Miltenburg
Simon
Cornel
Cornel