De instelling van het adviescollege komt voort uit de ‘Wet adviescollege rechtspositie politieke ambtsdragers’ die per 1 januari 2022 van kracht is. Het college kan zowel gevraagd als ongevraagd adviseren over bestuurders en volksvertegenwoordigers van de landelijke overheid en decentrale overheden, waaronder: burgemeesters, raadsleden, statenleden, commissarissen van de Koning en leden van de algemene besturen van waterschappen. De adviezen gaan over de arbeidsvoorwaarden van politieke ambtsdragers, zoals het pensioen, de uitkering na aftreden of ontslag, salarissen en onkostenvergoedingen.
Samenstelling adviescollege
De ministerraad heeft voormalig SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan benoemd tot voorzitter. Daarnaast bestaat het onafhankelijke adviescollege uit vijf commissieleden:
- Ingrid de Bondt (voormalig dijkgraaf, wethouder en gedeputeerde)
- Gerard Groten (onafhankelijk voorzitter bij Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer)
- Mijke Houwerzijl (hoogleraar arbeidsrecht aan Tilburg University)
- Hans Vollaard (universitair hoofddocent Utrechtse school voor bestuurs- en organisatiewetenschap, Universiteit Utrecht)
- Johan Zwemmer (advocaat en partner bij DLA Piper, docent en onderzoeker bij de vakgroep arbeidsrecht van de Universiteit van Amsterdam)
De rol van het CAOP
Het CAOP ondersteunt het adviescollege inhoudelijk en secretarieel. Het secretariaat wordt verzorgd door Jan de Jong (secretaris), Astrid Lorié-Beugeling (adjunct-secretaris) en Christel de Zwart (projectmedewerker). Daarnaast ondersteunt het CAOP ook op het gebied van communicatie. Een belangrijke mijlpaal is onlangs geslagen: de website is gelanceerd. Bekijk de website met de knop hieronder.