Wie het nieuws volgt, kan regelmatig horen of lezen over integriteitskwesties en sociale veiligheid bij de overheid. Zo heeft een speciale commissie onder leiding van Gerdi Verbeet geconstateerd dat de sociale en fysieke veiligheid bij Defensie nog niet op orde is. Er blijft sprake van willekeur, bijvoorbeeld bij de aanpak van pesten. In de Tweede Kamer ontstond onrust na verschillende beschuldigingen van seksuele intimidatie aan het adres van een Kamerlid. En dan is er nog de provincie Limburg waar een oud-bestuurder tonnen aan subsidie zou hebben doorgesluisd naar eigen ondernemingen.
Maatregelen
Het goede nieuws is dat bij alle drie deze organisaties geïnvesteerd is in maatregelen. Bij Defensie moet er dan misschien nog een tandje bij, maar de commissie constateert ook verbeteringen. Militairen vinden de aanpak van discriminatie, pesten en seksuele intimidatie geen flauwekul meer en ze weten de vertrouwenspersonen goed te vinden. In de Tweede Kamer komt er een onderzoek naar sociale veiligheid en ongewenste omgangsvormen. Ook de gedragsregels worden nog eens onder de loep genomen. ‘Het onderwerp moet uit de taboesfeer’, zei Kamervoorzitter Vera Bergkamp. En in Limburg is een onderzoek gestart naar de mogelijke integriteitskwesties en onregelmatigheden om daaruit lessen te trekken voor een gewenste bestuurscultuur.
‘Investeren in integriteit loont’
‘Het is belangrijk dat organisaties investeren in integriteitsbeleid en sociale veiligheid’, zegt CAOP-adviseur integriteit Marjolein van Dijk. ‘Niet alleen als er een integriteitskwestie aan het licht komt, maar ook preventief.’ Van Dijk en haar collega’s helpen organisaties namens het CAOP om integriteit te verankeren in de organisatie. Met dit doel organiseren ze ook de leergang integriteitsmanagement, waarin professionals kennis en handvatten krijgen om het integriteitsbeleid in hun organisatie vorm te geven. ‘Een duurzaam integriteitsbeleid en een goede infrastructuur voor integriteit in de organisatie leveren veel op’, ziet Van Dijk. ‘Integriteitsincidenten schaden organisaties. Maar goed integriteitsbeleid heeft het omgekeerde effect: het draagt extern bij aan publiek vertrouwen en intern aan motivatie en betrokkenheid van medewerkers.’
Leergang Integriteitsmanagement
In het najaar, vanaf 28 september 2021, verzorgt het CAOP weer een 3-daagse leergang Integriteitsmanagement. Daarin leer je bijvoorbeeld hoe je:
- duurzaam vormgeeft aan het integriteitsbeleid binnen jouw organisatie;
- zorgt voor een goede meldregeling;
- integer handelen kunt begrijpen vanuit gedragsprincipes;
- integriteit bespreekbaar kunt maken in jouw organisatie;
- samen optrekt om integriteit binnen en buiten jouw organisatie te bevorderen.
Misschien is de leergang Integriteitsmanagement ook iets voor jou of je medewerkers?