Op 5 juni 2019 presenteerden het kabinet en werknemers- en werkgeversorganisaties de hoofdlijnen van het nieuwe pensioenakkoord. Het jaar daarna zijn de afspraken verder uitgewerkt. Het nieuwe pensioenstelsel moet transparanter en eerlijker worden en beter aansluiten bij de arbeidsmarkt van nu, zo staat in de Miljoenennota. Flexwerk heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en mensen wisselen vaker van baan dan voorheen, waardoor de afspraken uit het huidige akkoord niet meer passend zijn.
Duurzame inzetbaarheid stimuleren
In het pensioenakkoord is afgesproken dat de AOW-leeftijd minder snel stijgt. Ook is afgesproken dat er regelingen komen die sectoren, werkgevers en werkenden stimuleren om te investeren in duurzame inzetbaarheid. Deze twee afspraken moeten eraan bijdragen dat alle werkenden gezond kunnen blijven werken tot aan hun pensioen. Ook de mensen die zwaar werk doen.
Tijdelijke subsidieregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden
Een van de regelingen voor duurzame inzetbaarheid is een tijdelijke subsdieregeling voor sociale partners in sectoren. Hier is in totaal 1 miljard euro voor beschikbaar. De regeling is bedoeld om sociale partners te helpen maatwerkafspraken te maken over duurzame inzetbaarheid. Werkgevers- en werknemersorganisaties kunnen de subsidie aanvragen vanuit een samenwerkingsverband op sectoraal niveau. Ook andere partijen, zoals O&O-fondsen, brancheorganisaties en kenniscentra, kunnen bij het samenwerkingsverband van decentrale sociale partners aansluiten. De subsidie kan gebruikt worden voor maatwerkafspraken over duurzame inzetbaarheid, langer doorwerken en eerder uittreden.
Meerjarig investeringsprogramma
In het Pensioenakkoord is ook afgesproken dat er vanaf 2020 structureel € 10 miljoen beschikbaar is voor een meerjarig investeringsprogramma duurzame inzetbaarheid en leven lang ontwikkelen. Dit programma heeft twee doelen:
- Bewustwording op gang brengen over duurzame inzetbaarheid
- (Praktijk)kennis over duurzame inzetbaarheid verzamelen, delen en toepasbaar maken
Vanuit het programma komt er dit jaar nog een subsidieregeling om experimenten en pilots uit te voeren rond duurzame inzetbaarheid. Het programma wordt de komende tijd verder uitgewerkt.
Ondersteuning bij duurzame inzetbaarheid en subsidietraject
Het CAOP ondersteunt sociale partners en organisaties bij het invullen van hun strategische agenda, zodat werknemers gezond kunnen blijven werken tot aan hun pensioen. We hebben veel kennis en ervaring opgedaan met gezondheid, preventie en duurzame inzetbaarheid, waardoor we weten wat werkt in de praktijk en wat niet. Daarnaast hebben we ervaring en kennis over hoe je subsidies kunt aanboren en verantwoorden. Organisaties en sectoren die hier meer over willen weten, geven we graag advies.