Perspectief op nieuw werk
De vraag is of dit gaat lukken, want er vallen nu al bedrijven om en de werkloosheid loopt steeds verder op. Dat laatste weliswaar langzamer dan verwacht, maar toch verliezen mensen hun baan in de catering, detailhandel, horeca of evenementenbranche. Wat is dan je perspectief als medewerker? Kun je even in de WW afwachten tot het oude normaal er weer is? Bestaat jouw baan dan nog of moet je op zoek naar echt iets anders? Maar wat moet je dan gaan doen en past bij jou? Wat is jouw perspectief op een nieuwe baan in een andere sector? Hoe kom je daar en wat heb je daar voor aanvullende opleiding of scholing voor nodig?
Van-werk-naar-werktrajecten zijn de oplossing
Deze vragen stellen we al meer dan 20 jaar, maar zijn in Nederland moeilijk te beantwoorden. Het is niet voor niets dat een leven lang ontwikkelen al vóór de crisis prominent op de agenda stond en dat er vele partijen bezig zijn met van-werk-naar-werktrajecten. Dat doen we als CAOP ook en wel aan de vraagkant. Voor de publieke sectoren zoeken we nog tienduizenden mensen in de zorg, onderwijs en veiligheidssectoren en dus zou je denken dat dit nu makkelijk zou moeten lukken. Het tegendeel is waar. Het is helemaal niet makkelijk om van de contractcatering naar de thuiszorg over te stappen. Zeker als je bij een klein bedrijf werkt, er nauwelijks budget is en je geen idee hebt of deze stap bij je past. Daarnaast zie je er misschien tegenop om weer jaren naar school te gaan, terwijl er allerhande scholingsinitiatieven zijn in de regio. De vraag is hoe je voor mensen hier nieuw perspectief kan schetsen.