Ambtenaren en uitvoeringsinstanties maken natuurlijk ook fouten. Die fouten gaan ten koste van henzelf, maar vaak ook van burgers. Media, burgers en politiek gaan ervan uit dat er sprake is van onkunde of zelfs kwade opzet. Bezuinigingen, reorganisaties en een overmatig vertrouwen in ICT-toepassingen worden vaak genoemd als verklaring van het falen van ambtenaren. Onterecht, zo vindt Frits van der Meer, verbonden aan de leerstoel Comparative Public Sector en Civil Service Reform van het CAOP en de Universiteit Leiden. In de nieuwsbrief de Hofvijver van het Montesquieu Instituut betoogt hij samen met Gerrit Dijkstra, universitair docent bestuurskunde aan de Universiteit Leiden, dat de Tweede Kamer medeverantwoordelijk is voor fouten in de uitvoering van overheidsbeleid.
Een politiek spelletje
De Tweede Kamer neemt besluiten die een goede uitvoering van het beleid lang niet altijd ten goede komen. Politici willen zich profileren en hebben bij besluitvorming onvoldoende aandacht voor de uitvoering ervan. Als het mis gaat, dan wordt er meteen naar ambtenaren gewezen. De laatste tijd is er gelukkig meer aandacht voor achterliggende oorzaken. Dat is zeker een goede ontwikkeling, maar parlementair onderzoek is niet de oplossing.
Onafhankelijk onderzoek
Een onafhankelijke Raad voor het Overheidsfunctioneren kan volledig onafhankelijk onderzoek doen. Op die manier is er geen sprake van partijdigheid en kan de overheid voor maatschappelijk draagvlak zorgen, betogen Frits van der Meer en Gerrit Dijkstra.
Benieuwd naar het gehele artikel? Lees dan Niet een Parlementair Onderzoek, maar een Onafhankelijke Raad voor het Overheidsfunctioneren.