Marc Allessie (interim-directeur Arbeid en Organisatie bij BZK) en Marco Ouwehand (bestuurder bij FNV) ondertekenden namens de werkgevers en werknemers het reglement van de rijksbrede Geschillencommissie. Dat deden ze onder het toeziend oog van mevrouw E. van Zadelhoff, algemeen voorzitter van de commissie, en twee juridisch secretarissen van het CAOP.
Betrokkenheid CAOP bij totstandkoming commissie
Sinds de Wnra op 1 januari 2020 in werking is getreden, hebben de meeste ambtenaren een gewone arbeidsovereenkomst met hun werkgever, net als werknemers in de private sector. Binnen het ambtenarenrecht konden ambtenaren bij een bezwarencommissie bezwaar indienen tegen bepaalde handelingen en besluiten, zoals een formele beoordeling of een ontslagbesluit. Deze bezwarencommissies zijn opgeheven. In de voorbereidingen voor de nieuwe CAO Rijk vroegen de sociale partners het CAOP mee te denken over nieuwe mogelijkheden voor de omgang met geschillen.
Tweetrapsraket bij geschillen tussen werknemer en werkgever
Mede op advies van het CAOP spraken de sociale partners in de nieuwe cao af dat er voor werknemers die een geschil hebben met hun werkgever, twee contactpunten komen: het Rijksloket Advies en Bemiddeling Arbeidszaken (RABA) en een rijksbrede Geschillencommissie. Het RABA is in de meeste gevallen het eerste loket waar een werknemer terecht kan voor advies en bemiddeling bij geschillen. Als dat niet tot een oplossing leidt, komt de Geschillencommissie in beeld. Bij geschillen over een aantal onderwerpen kunnen werknemers ook rechtstreeks terecht bij de Geschillencommissie.
Over de Geschillencommissie Rijk
De Geschillencommissie Rijk is toegankelijk voor de meeste rijksambtenaren en voor medewerkers van enkele Zelfstandige Bestuursorganen (ZBO’s) die zich bij de Geschillencommissie hebben aangesloten. In de commissie zijn werkgevers en werknemers vertegenwoordigd. De voorzitters en commissieleden worden steeds ingeroosterd vanuit een grotere poule.
Meer weten over de taak en werkwijze van de commissie?