Blog Wilco Brinkman
Bijna de helft van de werkenden ervaart een gebrek aan autonomie, stelt de WRR in ‘Het betere werk’. Terwijl autonomie in het algemeen geldt als een belangrijk kenmerk van goed werk. De uitdaging volgens de WRR is dan ook om de positie van werkenden in arbeidsorganisaties te versterken, zodat zij zelf invloed hebben op de gevolgen van de genoemde ontwikkelingen voor de kwaliteit van hun werk. De ervaringen met nieuwe vormen van werken in deze coronatijd bieden daar naar mijn mening een uitgelezen kans voor.
Ervaringen met werk in coronatijd
Veel mensen zullen de afgelopen op een totaal andere manier hebben gewerkt dan zij gewend waren. En naar verwachting zal dat nog wel een tijdje zo blijven. De een stemt met collega’s af wanneer wie op het bedrijf zal zijn. De ander werkt thuis vanachter zijn of haar bureau en houdt via allerlei communicatiemiddelen contact met collega’s en klanten. Weer anderen werken in heel andere patronen dan zij gewend waren. Al deze nieuwe ervaringen hebben positieve en negatieve effecten op het werk.
Gesprek tussen werkenden en werkgevers
Het is interessant als werkenden en werkgevers onderling met elkaar in gesprek gaan over wat ze willen behouden en wat liever niet. Hoe heeft technologie geholpen om beter, zelfstandiger te kunnen werken? Of hoe juist niet? Wat betekent dat voor de inzet van (communicatie)technologie in de toekomst? Maar het gaat zeker niet alleen om technologie. Er wordt ook veel gevraagd van de flexibiliteit van werknemers en werkgevers. Heeft dat gezorgd voor meer grip op het werk en op de balans werk-privé? Wat betekent deze flexibiliteit voor het productieproces? Heb je flexibele arbeidscontracten eigenlijk wel nodig voor een flexibele werkorganisatie?
Actief sturen op ontwikkelingen met oog voor goed werk
Kortom, veel boeiende vragen die op basis van het noodgedwongen experiment waarin we met z’n allen zitten (deels) beantwoord kunnen worden. Antwoorden die weer helpen om technologisering en flexibilisering niet passief te ondergaan, maar actief hierop te sturen met oog voor de kwaliteit van werk. Laten we de schat aan kennis die in deze tijd wordt opgebouwd, daarvoor gebruiken.