De cao Gehandicaptenzorg kent de regeling ‘Afbouw Carrière’, waarmee medewerkers in de gehandicaptenzorg – als zij voldoen aan voorwaarden – de mogelijkheid krijgen om voorafgaand aan de AOW-gerechtigde leeftijd gedurende een periode van maximaal drie jaar minder te gaan werken. Zo kunnen deze medewerkers mentaal en fysiek in balans te blijven. De StAG wil dat medewerkers een onderbouwde keuze kunnen maken om wel of niet mee te doen aan deze regeling. En dat in beeld wordt gebracht wat de gevolgen voor werkgevers zijn als medewerkers besluiten mee te doen en hun werkzaamheden daarmee afbouwen.
Twee toegankelijke rekentools
Om dit inzichtelijk te maken, begeleidt het CAOP de ontwikkeling van twee toegankelijke rekentools voor de StAG. Eén tool is bestemd voor de medewerkers en de andere tool is voor de werkgevers, zoals HR-personeel en financieel managers. Het idee is dat de medewerkers – na het invullen van hun gegevens – direct inzicht krijgen in hun financiële situatie en zorgvuldig keuzes kunnen afwegen. Wat zijn de consequenties van het meedoen aan zo’n regeling? En kun je dat financieel dragen?
De rekentool voor werkgevers is bedoeld om inzicht te krijgen in de omvang van de groep medewerkers in de komende jaren die in aanmerking komt voor de regeling. Daarmee is de tool ook bedoeld voor beleidsondersteuning en er kunnen varianten worden doorgerekend.
Samenwerking met verschillende partijen
Op dit moment worden de twee verschillende rekentools ontwikkeld en wordt de rekentool voor de medewerker omgezet naar een handige webapplicatie, zodat werknemers via de website direct resultaat te zien krijgen. De tools worden gemaakt door FWG Progressional People, een organisatie die eerder vergelijkbare rekentools maakte voor andere zorgbranches. Tijdens het ontwikkelproces worden sessies opgezet met alle betrokken partijen: HR-managers en medewerkers uit de branche. Iedereen krijgt van tevoren de conceptversie van de tool te zien, inclusief inzicht in de gebruikte formules. In de laatste fase testen HR-managers en de zorgmedewerkers de rekentools.
Procesbegeleiding, administratie, communicatie
De rekentools gaan in mei of juni live bij de StAG. Daarnaast verzorgt het CAOP voor de StAG nog twee webinars met uitleg: één voor werknemers, en één voor werkgevers. Het CAOP begeleidt het hele proces, richt de administratie in, stelt het projectplan op, brengt de partijen met elkaar in contact, sluit contracten af, evalueert tussentijds en werkt mee aan de publiciteit en de communicatie, met bijvoorbeeld webinars en socialmediaberichten. Zowel medewerkers, leidinggevenden als HR worden via die communicatie geïnspireerd, geïnformeerd en gestimuleerd.
Het gebruik van de rekentools wordt gemonitord, waarmee er inzicht komt in de beweegredenen van mensen om wel of niet mee te doen met de afbouwregeling, omdat het bijvoorbeeld financieel niet goed uitkomt. Deze uitkomsten worden geëvalueerd, waarna de tools zonodig weer aangepast worden voor volgende regelingen.
Meer informatie
Dit project valt onder het activiteitenplan MDIEU (Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden). Voor meer informatie over het ontwikkelen van deze rekentools of projectbegeleiding rondom activiteiten binnen MDIEU, kun je contact opnemen met info@caop.nl.