Het CAOP draagt bij aan een samenleving waarin mensen betekenisvol kunnen werken, door als kenniscentrum te verkennen, te verbinden en te veranderen. Dat bleek maar weer eens tijdens het bezoek van de groep eerstejaars studenten Bestuurskunde van de Universiteit Leiden op 12 oktober. Een mooie gelegenheid om verschillende inzichten te verbinden en een kijkje te geven in de keuken van het CAOP.
Banis, directeur arbeidsmarkt bij het CAOP, opende de bijeenkomst met een korte uitleg over het CAOP en arbeidsverhoudingen. Daarna stak Ruud van der Aa, senior onderzoeker bij het CAOP, van wal over de onderzoekende rol die het CAOP vervult bij vragen die spelen in deze tijd van structureel grote arbeidstekorten in de overheidssector: Hoe boor je in deze arbeidsmarkt nieuw talent aan? En hoe blijf je medewerkers binden en boeien? Tegelijk is het CAOP als een rode draad door de verschillende werkzaamheden – zoals advies, onderzoek en ondersteuning – op zoek naar de impact van dat werk. Oftewel: wat is het hogere doel achter het werk? Die hogere doelen kunnen van alles zijn. Realiseren we nu ook echt een verandering in de samenleving en arbeidsmarkt?
Betekenisvol werk in de moderne publieke arbeidsmarkt
De moderne publieke arbeidsmarkt zit vol uitdagingen, zo blijkt tijdens de presentatie van Van der Aa. Hoe betekenisvol zijn de banen van tegenwoordig? ‘Sandra Phlippen, van ABN AMRO, zei ooit dat we te veel bullshitjobs hebben,’ vertelt een van de studenten, ‘hoe denkt het CAOP daarover?’ Ruud antwoordt: ‘We kijken of mensen hun werk als betekenisvol ervaren. Daarvoor toetsen we op verschillende dimensies:
- Iets doen voor een ander
- Ruimte voor eigen accenten
- Het aanspreken van bekwaamheden
- Mogelijkheden voor ontwikkeling
Het lijkt erop dat het vanuit Amerika genoemde aantal van 40% bullshitjobs wel wat overdreven is. Je moet kijken of het werk betekenisvol is vanuit meerdere invalshoeken.’