De sector zorg en welzijn staat voor uitdagingen die nauw verweven zijn met veranderingen op de arbeidsmarkt. In een artikel voor de TRA, Tijdschrift Recht en Arbeid, onderzoekt CAOP-adviseur Wilco Brinkman de ontwikkelingen in arbeidsverhoudingen en collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) binnen de sector en stelt de vraag of de huidige cao’s nog wel passend zijn in de veranderende zorgmarkt.
In 2022 telde de sector Zorg en Welzijn bijna 1,45 miljoen werkenden, waarmee het een van de grootste sectoren in Nederland is. Deze sector omvat een breed scala aan diensten, van verpleging en ziekenhuizen tot sociaal werk en 24-uursopvang. Sinds 2016 is de werkgelegenheid jaarlijks toegenomen. Naar verwachting blijft de vraag naar zorg toenemen en dat brengt uitdagingen met zich mee.
Collectieve onderhandelingen en uitdagingen
In het artikel legt Brinkman uit dat in de zorgsector collectieve onderhandelingen plaatsvinden tussen vakbonden en werkgevers, elk met hun eigen cao. De sector heeft echter unieke uitdagingen, waaronder de complexe financieringsstructuur en regulering. Hierdoor is het moeilijk om salarissen te verhogen, vooral voor functies zoals verzorgenden en verpleegkundigen. Werknemers uiten hun eisen voor verbetering van arbeidsvoorwaarden soms via acties, zoals stakingen.