In onze bundel ’17 verhalen over betekenisvol werk’ geven de meeste geïnterviewde professionals aan hoe belangrijk het voor hen is om samen te werken met anderen. Het is zelfs een van de redenen die hun werk voor hen betekenisvol maakt. Zo zegt beleidsmedewerker Mpanzu Bamenga:
Blog
Hoe je betekenisvolle relaties aangaat in de werkomgeving
27 februari 2020Om betekenisvol werk te leveren, werken we meestal samen met anderen. Dat gebeurt op individueel niveau, bijvoorbeeld binnen een team, maar ook op het niveau van de organisatie. Door betekenisvolle relaties aan te gaan, zorg je voor een goede samenwerking, waardoor je nog meer het verschil kunt maken.
‘Het geeft mij voldoening als je samen werkt voor hetzelfde doel en van elkaar leert. Bij een goede samenwerking is 1 en 1 samen 3 en ontstaat dus synergie.’
Anneke Jansen, taaldocent voor laaggeletterden, geeft aan dat ze energie krijgt van de samenwerking op lokaal en regionaal niveau:
‘Ik werk heel goed zelfstandig en ik kan de motivatie voor dit werk ook goed uit mezelf halen, maar juist door samen te werken met lokale partners in de stad en collega-docenten in de regio, geeft het werk mij nog meer voldoening.’
Relaties bepalen ons handelen
In een samenwerking tussen collega’s of tussen partijen mag je ervan uitgaan dat iedereen van goede wil is om de samenwerking te doen slagen. Toch gebeurt het regelmatig dat de samenwerking niet zo succesvol verloopt. Collega’s houden zich niet aan afspraken of partijen stellen hun eigen belang boven het gezamenlijke doel. Hoe komt dit?
Organisatieadviseur Ina Ahuis schrijft in haar boek ‘Betekenisvolle werkrelaties’ (2019) dat mensen handelen vanuit relaties. Hoe wij ons tot de ander verhouden, kleurt ons beeld van de sociale context en bepaalt hoe wij ons in een situatie gedragen. Als de kwaliteit van een relatie minder goed is, gebruiken we allerlei beschermingsstrategieën om gezichtsverlies te voorkomen. Dat kan ertoe leiden dat een leidinggevende zegt transparantie heel belangrijk te vinden, maar toch niet transparant is in sommige situaties. Of dat een team wel het belang inziet van vernieuwing, maar toch niet echt tot vernieuwing komt. Hoe beter een werkrelatie is, hoe meer open en eerlijk we naar elkaar kunnen zijn en hoe meer we uiteindelijk zullen bereiken.
Open houding
Wanneer een samenwerking niet soepel verloopt, is het goed een stap terug te doen en te onderzoeken waar ons beeld van de relatie door gekleurd wordt en welke overtuigingen ons mogelijk in de weg staan. Door te blijven redeneren ‘Ik zie het goed en de ander ziet het fout’ of ‘We hebben het al zo vaak gezegd, maar zij houden zich toch niet aan de afspraken’ zal de relatie niet verbeteren. Maar als je eerlijk naar jezelf en de ander kijkt en vanuit een open houding en oprechte interesse het gesprek aangaat, biedt dat ruimte voor vruchtbare samenwerking, en uiteindelijk voor verandering, groei en innovatie.
Nurullah Gerdan, beleidsadviseur bij de gemeente Haarlemmermeer, ervaart ook in zijn werk dat je juist veel kunt bereiken als je open staat voor samenwerking met mensen die anders in elkaar zitten dan jijzelf. In de bundel ’17 verhalen over betekenisvol werk’ vertelt hij:
‘Iedereen is anders en dat spreekt me juist zo aan. Ik ben ervan overtuigd dat mensen en organisaties het meest succesvol zijn als ze werken met mensen die complementair zijn aan elkaar. Door mensen om je heen te verzamelen die anders zijn dan jezelf, krijg je meer voor elkaar.’
Betekenisvolle relaties aangaan
Om een betekenisvolle relatie aan te gaan, kun je bedenken hoe je van waarde kunt zijn voor de andere partij. Als je iets voor de ander kunt betekenen, dan zal die ander veel sneller bereid zijn met je samen te werken en zal de relatie sterker worden. De ander zal ook sneller bereid zijn iets voor jou te betekenen en zo ontstaat een win-winsituatie.
Als je bijvoorbeeld leidinggevende bent, zou je aan je medewerker kunnen vragen wat hij echt nodig heeft om zijn werk goed te doen en hoe je daarbij kunt helpen. Dat bevordert een goede relatie en kan een medewerker ook nog eens binden aan het team of de organisatie.
Als je als organisatie iets wilt bereiken met meerdere partijen (bijvoorbeeld in een sectoraal overleg), stap dan over je eigen belangen heen en ga op zoek naar het gezamenlijk belang. Kijk ook waar je elkaar tegemoet kunt komen.
Door op deze manier betekenisvolle relaties aan te gaan, ontstaat er een prettige werkomgeving, bereik je meer en kun je samen ook nog eens van meer waarde zijn voor anderen. Zo ga je echt samen werken aan betekenisvol werk.
Download de bundel ‘17 verhalen over betekenisvol werk’
Wil je meer weten over betekenisvol werk en ben je benieuwd naar de 17 verhalen uit onze bundel? Vraag dan een digitaal exemplaar aan.
Wil je hier meer over weten?
Ruud
van der Aa
van der Aa