Lees ook de andere twee artikelen uit de drieluik:
- Visie van het CAOP: sociale veiligheid en de rol van gedrag
- Visie van het CAOP: het bevorderen van een sociaal veilige cultuur
Het inbedden van sociale veiligheid in een bestaande integriteitsstructuur en –management biedt organisaties de mogelijkheid om effectiever te sturen op gewenst gedrag. Het CAOP hanteert een model waarbij de sociale veiligheidsstructuur wordt opgedeeld in 3 beleidslijnen:
- Preventie omvat activiteiten en processen die inzetten op het verkleinen van risico’s op incidenten én het bevorderen van sociale veiligheid en gewenst gedrag.
- Signalering van sociale onveiligheid omvat activiteiten en processen die bevorderen dat risico’s en incidenten (groot en klein) proactief worden geïnventariseerd, gemonitord en geanalyseerd.
- Opvolging omvat activiteiten en processen die het mogelijk maken om daadkrachtig, rechtvaardig en communicatief op te treden bij incidenten en om hiervan te leren.
Sociale veiligheid inbedden in de organisatiestructuur
Het tweede artikel van de drieluik ‘Sociale veiligheid bevorderen op de werkvloer’ gaat over het inbedden van sociale veiligheid in de organisatiestructuur. Marjolein van Dijk en Sean Stevenson leggen daarin uit hoe de drie beleidslijnen bijdragen aan het duurzaam inrichten, ondersteunen en inbedden van sociale veiligheid. Vanuit de uitgangspunten duidelijkheid, verbinding, leervaardigheid, rechtvaardigheid en proportionaliteit wordt toegelicht welke onderdelen volgens het CAOP bijdragen aan de inbedding van sociale veiligheid. Zo wordt het organisatiekompas besproken en de belangrijkste regelingen, zoals een gedragscode, een klachtenregeling ongewenst gedrag en een onderzoeksprotocol, worden benoemd.
Daarnaast komt het belang van bewustwording en training aan de orde. De mogelijkheden tot signalering komen aan de orde, waarbij onder andere aandacht is voor de rol van sleutelactoren, omstanders en een duidelijk meldsysteem. Tot slot is aandacht voor hoe een organisatie kan omgaan met opvolging geven aan een incident rond sociale onveiligheid, waarbij het belang van een handelingskader wordt onderstreept.