Lees ook de andere twee artikelen uit de drieluik:
- Visie van het CAOP: sociale veiligheid inbedden in de organisatiestructuur
- Visie van het CAOP: het bevorderen van een sociaal veilige cultuur
Uit zowel de literatuur als de praktijk blijkt dat sociale veiligheid een fundamentele bouwsteen is voor effectief, gezond en betekenisvol werk. Het bevordert de kwaliteit van dienstverlening en het leervermogen van iedere organisatie. De visie van het CAOP is dat sociale veiligheid een cruciaal onderdeel is van zowel de structuur als de cultuur. Recente actualiteiten (The Voice of Holland, DWDD en misstanden in de podiumkunsten) hebben voor een stroomversnelling gezorgd in de urgentie en noodzaak die werkgevers en werknemers voelen voor het begrijpen en verbeteren van sociale veiligheid.
Sociale veiligheid en de rol van gedrag
Het eerste artikel van de drieluik ‘Sociale veiligheid bevorderen op de werkvloer’ gaat over sociale veiligheid en de rol van gedrag. Marjolein van Dijk en Sean Stevenson leggen daarin uit wat de definitie is van sociale veiligheid en een sociaal veilige omgeving en wat het verschil is tussen ongewenst gedrag en grensoverschrijdend gedrag. Ze geven ook antwoord op de vraag waarom sociale veiligheid zo belangrijk is en hoe een lerende organisatie sociale veiligheid versterkt.
Het artikel ‘Sociale veiligheid en de rol van gedrag’ gaat ook dieper in op de gevolgen die een sociaal onveilige werkomgeving kan hebben op de personen die het overkomt en omstanders. Hoe kan een professionele werkhouding daarbij zorgen dat ongewenst gedrag verandert in gewenst gedrag? En hoe creëer je tegenspraak op de werkvloer, waarbij iedereen elkaar gelijkwaardig en met respect behandelt?