Waarom wordt er zo weinig gebruikgemaakt van mensen met een beperking die graag willen werken?
Bruno Fermin geeft aan dat veel werkgevers een verkeerd beeld hebben van het in dienst nemen van mensen met een beperking: ‘Veel werkgevers die nog geen ervaring hebben met het werken met mensen met een beperking hebben de indruk dat het op meerdere fronten lastig is en je er als organisatie zelf niets mee opschiet of op toelegt. Terwijl de meeste werkgevers die al wel mensen met een beperking in dienst hebben, aangeven dat veel van die beelden of vooroordelen onterecht zijn en ze heel tevreden zijn met hun keuze en de bijdrage die mensen met een beperking leveren aan hun dienstverlening.’
De AWVN en MKB Nederland hebben de NOS laten weten dat er een aantal redenen zijn om mensen met een arbeidsbeperking niet aan te nemen:
- Elke gemeente stelt eigen eisen aan de subsidies en regelingen, en heeft een eigen werkwijze. Daardoor krijgen ondernemers met personeel uit meerdere gemeenten met veel bureaucratie te maken.
- Voor verschillende groepen mensen met een beperking gelden verschillende regels.
- De begeleiding van mensen met een beperking is soms lastig te organiseren op de werkvloer. Ook als ontwikkelbedrijven zelf de begeleiding regelen, kan het aansturen veel tijd kosten.
- Het is niet inzichtelijk genoeg wie voor welk werk beschikbaar is. Als een werkgever iemand zoekt zonder specifieke vereisten, krijgen ze toch vaak te horen dat er geen kandidaten zijn.
- Ondernemers weten vaak wel dat ontwikkelbedrijven zelf mensen aan het werk hebben, maar niet dat ze ook als uitzendbureau kunnen fungeren.
Bruno Fermin vult aan: ‘Het klopt dat de ondersteuning van gemeenten en UWV aan werkgevers nog niet loopt zoals we zouden willen, maar de overheid en publieke uitvoerders zijn zich daar goed van bewust en zijn samen met onder meer werkgevers aan het zoeken hoe de ondersteuning beter kan. Ook in de praktijk proberen gemeenten en sociale werkbedrijven met werkgevers naar oplossingen te zoeken, ondanks al die verschillende regels. Dat het beter kan en moet, dat is zo. Maar laat dat geen reden zijn voor werkgevers om niet in gesprek te gaan met gemeenten. En deel goede voorbeelden, zodat iedereen ervan kan leren.’