Blog Ruud van der Aa en Wilco Brinkman
De arbeidsmarkt is volgens de troonrede cruciaal voor de toekomstige inrichting van Nederland, zowel in economisch, sociaal als in ecologisch opzicht. Wat dit concreet inhoudt, zal de komende jaren duidelijk moeten worden. Nu is al wel duidelijk dat voor onze klimaattransitie veel technisch personeel nodig is. Personeel dat er onvoldoende is. Ook veel andere maatschappelijke sectoren hebben met dit probleem te maken, zoals de zorg, het onderwijs, de politie, defensie en de belastingdienst. In deze sectoren liggen belangrijke uitdagingen, die alleen opgelost kunnen worden met voldoende goed opgeleid personeel.
Meer aandacht voor goed werkgeverschap
In de troonrede staat dat goed werkgeverschap loont. De Sociaal-Economische Raad (SER) benadrukte onlangs hetzelfde in het rapport Arbeidsmarkt-problematiek maatschappelijke sectoren. De SER pleit onder andere voor goede loopbaanmogelijkheden, een inclusieve bedrijfscultuur, ruimte voor opleidingen, meer zeggenschap over het eigen werk én een goed salaris.
Goed werkgeverschap is essentieel op een krappe arbeidsmarkt. Bij goed werkgeverschap zorg je ervoor dat werkenden grip houden op hun werk en regelmogelijkheden hebben om hun werk zoveel mogelijk naar eigen inzicht in te richten en uit te voeren. Dit voorkomt stress én het vermindert het risico op uitval. Op een krappe arbeidsmarkt kan de werkdruk namelijk hoog oplopen. Je moet voorkomen dat werkenden uitvallen. Dan zijn we nog verder van huis.