Volgens Banis is de meest efficiënte oplossing voor de tekorten op de arbeidsmarkt het ontbinden van de verkokering. ‘In dit geval de verdeling van de beroepsbevolking in hun specifieke vakgebieden. Nederlandse werknemers moeten kunnen werken hoe zij willen en in het werkveld dat hen betekenis geeft. Echter bemoeilijken verschillende aspecten voor hen een eventuele overstap.’
Stimuleer het gesprek over werkgeluk
Veel werkenden houden vast aan de zekerheid van hun huidige baan en inkomen, ook als ze daar geen voldoening meer uithalen, merkt Banis op. Volgens Banis is het daarom belangrijk om het gesprek over werkgeluk en ambities te stimuleren.
Waardering van vakmensen moet omhoog
Daarnaast is bij- en omscholing voor velen een drempel. Het kost tijd, geld en uit onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlandse bevolking studeren niet leuk vindt. Ook is er sprake van verkeerde beeldvorming over bepaalde vakgebieden die gericht zijn op de praktijk en bijbehorende opleidingsniveaus. Volgens Banis moet de waardering voor vakmensen omhoog, ook omdat hier in de toekomst meer vraag naar gaat zijn.
Solliciteren zonder cv
Tijdens de Big Improvement day is het toekomstbeeld ontstaan dat werkgevers veel meer de werknemers gaan opzoeken. Dat kan betekenen dat het curriculum vitae, zoals we dat nu kennen, verdwijnt. Banis reageert hierop in een artikel in de Telegraaf: ‘Een cv is maar een terugblik, het gaat erom: waar kun je jezelf naartoe ontwikkelen?’ Lees het hele artikel op Telegraaf.nl.
De Big Improvement Day
De Big Improvement Day is de positieve tegenhanger van Prinsjesdag, waar wordt stilgestaan bij wat goed gaat en nog beter kan.