In de longread blikken van der Meer en Timmerman terug op recente beleidsadviezen op het terrein van zorg en welzijn. Ze gaan dieper in op beroepsontwikkeling, de levensloop van werkenden en de belangrijkste opleidingsroutes. Ze geven daarbij concrete voorbeelden op landelijk en lokaal niveau. Tot slot sluiten ze af met vijf praktische aanbevelingen.
Inspelen op de veranderende zorg- en ondersteuningsvraag
De arbeidsmarkt in de zorg en welzijn is de grootste van Nederland, met uiteenlopende specialisaties in de ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, GGZ, verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT), huisartsenzorg, jeugdzorg, sociaal werk en kinderopvang. Om goed in te spelen op de veranderende zorg- en ondersteuningsvraag is het van belang dat zowel organisaties in het werkveld en onderwijs als (aankomend) beroepskrachten zich blijven ontwikkelen. Dit vraagt voor alle betrokkenen om voldoende focus op de benodigde capaciteit en kwaliteit voor de vorming in de beroepspraktijk.
Opleidingsstelsel en de arbeidsmarkt moeten wendbaar zijn
Hoe wordt er meer evenwicht bereikt in de verhouding tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt met een beroepsuitoefening die ‘state of art’ is? Volgens van der Meer en Timmerman moet het opleidingsstelsel en de arbeidsmarkt voldoende wendbaar zijn.