Dag van de Integriteit 2024
Zie jij ook normen- en waardenverschuivingen binnen jouw organisatie die leiden tot integriteits- en sociale veiligheidskwesties? En hoe ga je als organisatie en als professional hiermee om? Op donderdag 26 september staat het thema ‘De nieuwe norm: integriteit in transitie?’ centraal tijdens de Dag van de Integriteit.
Dit is waar het om draait tijdens de Dag van de Integriteit 2024. Het is een jaarlijks terugkerende bijeenkomst voor integriteitsmanagers, vertrouwenspersonen en andere professionals die met sociale veiligheid bezig zijn. Dit jaar vindt de bijeenkomst plaats op donderdag 26 september 2024 in The Colour Kitchen te Utrecht. En onder het dagvoorzitterschap van Hasna el Maroudi staat er weer een interessant programma op jou te wachten.
Technologische ontwikkelingen en media hebben invloed op verschuiving normen en waarden
De waarden en normen die bepalen hoe we met elkaar omgaan zijn continu in beweging. Waar het voorheen, bijvoorbeeld, vanzelfsprekend werd geacht dat ambtenaren het beleid objectief en neutraal uitvoeren, zien we dat er nu spanning op deze waarden komt te staan. Maar waar waarden relatief langzaam verschuiven, veranderen normen veel sneller. Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van de transitie van ‘de norm’ – zeker in een tijd waarop deze verschuiving in een stroomversnelling lijkt te zitten. Mede door technologische ontwikkelingen zoals AI en het uitmeten van grensoverschrijdende kwesties door de media, drijven er alsmaar nieuwe vragen boven over ‘normaal gedrag’ op werk. Hoe bepaal je wat wel of niet acceptabel is qua mening, denkwijze en gedrag op de werkvloer? En wat doe je nu met een collega, wiens mening ‘schuurt’ met de visie van de organisatie?
Keynotespreker Gijs Diercks over transitiewetenschappen
Tijdens de Dag van de Integriteit is Gijs Diercks, senior onderzoeker en adviseur bij Instituut Drift, de keynotespreker. Gijs is gespecialiseerd in het vertalen van inzichten uit transitiewetenschappen naar de (beleids)praktijk. Diercks neemt je mee in de wereld van transitie, waar ook integriteit een groot deel van uitmaakt.
‘Het is mijn heilige overtuiging dat een neutrale en objectieve professional niet bestaat, en dat daaraan vasthouden schadelijk is.’
Gijs Diercks, senior onderzoeker en adviseur bij Instituut Drift
Keynotespreker Merlijn Koldenhof over de verschillen tussen generaties op de werkvloer
Merlijn Koldenhof is de tweede keynotespreker op de Dag van de Integriteit. Ze werkt als interimmanager en trainer bij Generations at Work en heeft een fascinatie voor de verschillen tussen generaties op de werkvloer.
Werken met verschillende generaties op de werkvloer brengt een belangrijke uitdaging met zich mee: hoe zorg je dat iedereen, met zijn eigen ervaringen en verwachtingen, effectief samenwerkt? Elke generatie heeft zijn eigen manier van denken en werken, gevormd door de tijd waarin ze zijn opgegroeid. Tijdens haar keynote zoomt Koldenhof in op de verschillen tussen generaties. Ze laat zien hoe we deze verschillen kunnen benutten om een toekomstbestendige organisatie te creëren waarin iedereen tot zijn recht komt.
Deelsessies tijdens de Dag van de Integriteit
Tijdens de Dag van de Integriteit kun je verschillende deelsessies volgen:
Omgaan met dilemma’s uit de veranderende, technologische wereld
Technologieën als Artificial Intelligence kunnen goed ingezet worden binnen organisaties. Maar het brengt ook vaak onduidelijkheid met zich mee. En er moet uiteraard ook beleid gemaakt worden. Nieuwe voorschriften, nieuw beleid over wat wel of wat niet ingezet mag worden. Diversiteit binnen een organisatie qua leeftijd en achtergrond zorgt veelal ook voor een andere visie op zaken, ook juist over het gebruik en de inzet van nieuwe technologieën, waardoor er steeds vaker medewerkers tegenover elkaar komen te staan, in plaats van met elkaar samen te werken. Kortom, er zijn veel veranderingen die er al zijn en die er nog gaan komen, die vragen om een nieuwe blik op het omgaan met diverse dilemma’s.
Een veranderende cultuur
Veranderingen in de samenleving betekent ook vaak veranderingen in een organisatiecultuur. Polarisatie, activisme, diversiteit en inclusie, allemaal thema’s die in de huidige samenleving een grote rol spelen. Maar hoe werkt dat door binnen jouw organisatie en wat betekent dat voor het vormen van een eventueel nieuwe set normen en waarden?
Het goede gesprek aangaan
Het is altijd een makkelijker gezegd dan gedaan. Bij incidenten of kwesties die spelen wordt vaak gezegd: het is belangrijk om het goed gesprek met elkaar aan te gaan. Maar hoe doe je dat nu? Wanneer je op zoek bent naar handvatten voor het aangaan én het voeren van het goede gesprek, is deze sessie een aanrader.
Help, een integriteitsonderzoek!
Sommige organisaties kennen een onafhankelijke integriteitscommissie. Zo ook het ministerie van Justitie en Veiligheid: de Integriteitscommissie JenV. In deze sessie wordt door de commissie gedeeld wat zij doen, wat de lessons learned zijn na vier jaar en wat het mogelijk instrumentarium is, variërend van een signaalgesprek tot een onderzoek. Aan de hand van een case worden de overwegingen voor de keuze van een instrument verkend met elkaar en gaan we in gesprek over overwegingen/dilemma’s vanuit verschillende perspectieven: klager, beklaagde, vertrouwenspersoon, integriteitscoördinator, beleidsmaker of leidinggevende. Wat is de rol van een externe commissie en wat blijft de verantwoordelijkheid van de werkgever?
Na deelname aan deze sessie krijg je een beeld van het spectrum aan instrumenten – waaronder een integriteitsonderzoek – na een melding van ongewenst of niet-integer gedrag. Vertrouwenspersonen kunnen potentiële melders beter informeren over de betekenis van een onderzoek en kennen de voor- en nadelen van verschillende instrumenten. Beleidsmakers nemen onder andere mee wat het vraagt van een organisatie om de zorgplicht voor zowel klagers als beklaagden gestalte te geven.
‘Brandmeester’: documentaire & debat
De HUMAN-documentaire ‘Brandmeester’ gaat over de Amsterdamse brandweer die in transitie is: ze moeten diverser worden en toegankelijk zijn voor zowel vrouwen als mensen met een diverse achtergrond. Lukt het bevelvoerder Gerrie Koning om samen met zijn manschappen mee te bewegen naar een nieuwe tijd?
Aan de hand van fragmenten uit de documentaire wordt met elkaar het debat aangegaan over de verschillende gebeurtenissen die voortkomen uit de transitie en wordt met elkaar gesproken over de spanningsvelden die de transitie met zich meebrengt, omdat hierdoor ook de bestaande normen en waarden (moeten) verschuiven.
Praktische informatie
- Datum: 26 september 2024
- Tijd: 09.30 tot 17.00 uur
- Kosten: € 425 (dit bedrag is vrijgesteld van BTW)
- Locatie: The Colour Kitchen in Utrecht
Meld je aan voor de Dag van de Integriteit
Als vertrouwenspersoon, integriteitsmanager, coördinator sociale veiligheid of andere professional die zich bezighoudt met integriteit en sociale veiligheid mag je de Dag van de Integriteit op 26 september niet missen. Meld je via onderstaande button aan:
Meer informatie
De Dag van de Integriteit wordt jaarlijks georganiseerd door het CAOP met samenwerkingspartners als VNG, Unie van Waterschappen, A&O-fonds Provincies en Ien Dales Leerstoel.
Vorige editie
Verslag van de Dag van de Integriteit 2023
De Dag van de Integriteit had in 2023 als centraal thema: Sociale veiligheid in het DNA. 150 vertrouwenspersonen, integriteitscoördinaten en andere professionals kwamen samen om hier ervaringen over uit te wisselen, nieuwe kennis op te doen en samen verder te komen.
Lees het verslag van vorig jaarSociale veiligheid en integriteit
Bij het CAOP is sociale veiligheid een belangrijk thema. Ben je benieuwd naar onze visie? Bekijk dan onze themapagina, of download de drie artikelen uit de drieluik ‘Sociale veiligheid bevorderen op de werkvloer’.
Ga vrijblijvend in gesprek met een expert
Pichel
Veldscholten
Raijmakers