De commissie is ingedeeld in drie subcommissies, te weten:
- De commissie voor de behandeling van bezwaren tegen rechtspositionele besluiten (inclusief functiewaarderingsbesluiten): de Bezwarenadviescommissie.
- De commissie voor de behandeling van klachten over seksuele intimidatie, pesten, discriminatie, agressie of geweld: de Commissie Ongewenst Gedrag.
- De commissie voor de behandeling van overige klachten: de Klachtencommissie.
Elke subcommissie bestaat uit tenminste drie leden, te weten:
- De voorzitter van de betreffende commissie, die geen deel uitmaakt van of werkzaam is onder de verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur.
- Tenminste twee leden die, al dan niet werkzaam onder verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur, niet betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van het bestreden besluit.
Indien sprake is van een bezwaar tegen de waardering van de functie dienen, ingevolge de Cao Umc, twee leden van de commissie te beschikken over deskundigheid op het gebied van functiewaardering.
Indien sprake is van een klacht betreffende seksuele intimidatie, pesten, discriminatie, agressie en/of geweld dient één lid te beschikken over:
- juridische kennis en ervaring;
- kennis en ervaring op het gebied van de sociaal-medische begeleidingen;
- kennis en ervaring met psychosociale problematiek.
De (inhoudelijke) ondersteuning van de Centrale klachten- en Bezwarenadviescommissie (de drie subcommissies) is momenteel ondergebracht bij het CAOP te Den Haag.