Professionalisering, wendbaarheid en mobiliteit
Wij denken graag met je mee voor mooie initiatieven die professionaliteit, wendbaarheid en mobiliteit stimuleren.
Case
De Nederlandse culturele en creatieve sector werkt op allerlei manieren aan de verbetering van de arbeidsmarkt en het personeelsbeleid. Maar het lukt lang niet alle instellingen om met eigen middelen en mensen een professionaliseringsslag te maken. Zij kunnen op het gebied van HR dus een steuntje in de rug gebruiken. Daarom namen de zes Rijkscultuurfondsen het initiatief voor de HR-voucher. Hiermee kunnen culturele instellingen tot € 6.000 advies inwinnen bij een HR-adviseur. Het CAOP ondersteunt in de uitvoering.
19-05-2021Om organisaties te helpen bij het professionaliseren van hun HR-beleid, moet de regeling natuurlijk goed uitgevoerd worden. Daar konden het Nederlands Letterenfonds, penvoerder, en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), dat de regeling financiert, wel wat hulp bij gebruiken. Daarom klopte het Nederlands Letterenfonds bij het CAOP aan met de vraag: kunnen jullie ons helpen bij de uitvoering van de regeling?
Het CAOP heeft de regeling geschreven en ondersteunt organisaties bij het aanvragen van de voucher. Daarnaast helpt het CAOP bij de beoordeling en de toekenning van de aanvragen. Tot slot heeft het CAOP ook de ontwikkeling van de website en de huisstijl van de HR-voucher begeleid. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk de website van de HR-voucher.
‘In de contacten met de aanvragende organisaties merk je hoe nuttig deze regeling is. De aanvragen zijn van een hoog niveau en met veel diepgang. Met deze regeling wordt echt verschil gemaakt.’
Wouter Touw, adviseur CAOP
Ook organiseert het CAOP online spreekuren om culturele instellingen te informeren en te inspireren. Tijdens de online bijeenkomst kunnen organisaties al hun vragen over de HR-voucher stellen en worden er een aantal inspirerende voorbeelden van gehonoreerde aanvragen gedeeld. Zo vroeg het Design Museum Den Bosch de HR-voucher aan om advies in te winnen over hoe zij meer diversiteit kunnen brengen in hun personeelsbeleid. En schakelde Stichting Samenleving & Kunst Amsterdam met de voucher de hulp in van een HR-adviseur om een professionaliseringsslag te maken. Benieuwd naar hun verhaal? Lees hier inspirerende voorbeelden van gehonoreerde aanvragen.
Inmiddels hebben tientallen organisaties en instellingen een HR-voucher succesvol aangevraagd. Zij kunnen de voucher bijvoorbeeld inzetten voor advies bij de verdere implementatie van de Fair Practice Code, de Code Diversiteit en Inclusie of de Governance Code Cultuur. Maar ook advies over de toepassing van de cao, de professionele ontwikkeling van medewerkers, pensioenen, en vrijwilligersbeleid is mogelijk.
‘De HR-voucher is een laagdrempelig instrument en geeft een mooie en nuttige impuls aan de verdere professionalisering van de culturele en creatieve sector.’
Tiziano Perez, directeur-bestuurder Nederlands Letterenfonds
Belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen, is dat instellingen, organisaties en gezelschappen subsidie ontvangen vanuit de Rijkscultuurfondsen.
De HR-voucher voor de culturele en creatieve sector is een initiatief van de zes Rijkscultuurfondsen:
Als je subsidie aanvraagt bij een van de zes Rijkscultuurfondsen dan is Fair Practice vaak een onderdeel van de subsidievoorwaarden. Met de HR-voucher helpen we subsidie-ontvangers op weg om hier invulling aan te geven. Meer weten over de Fair Practice Code? Lees ook het interview met Philip Geelkerken, directeur CAOP, over eerlijke beloning in de culturele sector.
Ons team van adviseurs en communicatieprofessionals staat voor je klaar voor advies en ondersteuning. Dankzij onze uitgebreide kennis van de arbeidsmarkt en ervaring in uiteenlopende sectoren weten wij precies wat er speelt. Heb je hulp nodig bij het opzetten van een HR-vouchertraject? Wij ondersteunen je graag. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Bekijk hieronder onze diensten en vraag meer informatie aan.