Communicatie en marketing
Wij verzorgen het gehele communicatie- en marketingproces. Van concept tot uitvoering en van online tot offline communicatiemiddelen.
Case
Bij de Rijksoverheid werkt een divers palet aan mensen. Daarom is het noodzakelijk dat iedereen – ongeacht bijvoorbeeld culturele of religieuze achtergrond, leeftijd, opleiding en seksualiteit – zich thuis en gezien voelt op de werkvloer. Het A+O fonds Rijk wilde meer bewustwording creëren over bepaalde stereotypen die kunnen kleven aan zo’n divers palet aan collega’s en de meerwaarde van die diversiteit benadrukken. Hoe laat je rijksmedewerkers hierover nadenken en met elkaar in gesprek gaan over stereotyperingen, generalisaties en de effecten hiervan (op de werkvloer)? Het CAOP hielp in de zomer van 2023 met het opzetten van een plan om deze doelgroep te bereiken én organiseerde de (video-)productie van A-Z.
13-05-2024Het A+O fonds Rijk is het arbeidsmarkt- en opleidingsfonds van het Rijk. Het CAOP verzorgt al langere tijd de communicatie voor dit fonds.
Op 3 oktober vindt jaarlijks de landelijke Diversity Day plaats, een event georganiseerd door de Sociaal Economische Raad (SER). Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor diversiteit en inclusie op de werkvloer. Het is belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn in een organisatie en ieders unieke talenten en aanvullende inzet worden gewaardeerd en benut binnen de Rijksoverheid. Dit wordt beperkt door stereotyperingen, oftewel generalisaties waarbij de verschillen tussen mensen niet meetellen en een verkeerd beeld geven van individuen.
De SER maakte in 2022 de serie ‘Living Labels’, waarin personen aan het woord komen over de stereotyperingen waar ze in het dagelijks leven mee te maken krijgen. Ook ontwikkelde de SER in het verleden al de Diversity Game, die vragen en stellingen bevat om met elkaar het gesprek aan te gaan. Zij zochten naar mogelijkheden om de Living Labels en Diversity Game verder te vernieuwen en benaderden het A+O fonds Rijk om hier samen in op te trekken.
Binnen de Rijksoverheid is Diversity Day de aftrap van de Diversity Week. Ieder departement organiseert tijdens de Diversity Week haar eigen activiteiten. Een werkgroep coördineert de rijksbrede communicatie hierover. Hiervoor bedacht projectleider en communicatieadviseur Stephanie Hausel van het CAOP het idee om de serie ‘Living Labels’ te vernieuwen met videoportretten in augmented reality (AR). Met AR kan een videoportret als digitaal beeld worden geplaatst in de eigen omgeving van de kijker, door gebruik te maken van een smartphone. Deze video’s worden opgehaald door middel van een QR-code. In de video’s staat de beleving van de verteller centraal.
Samen met contentspecialist Imme Visser (CAOP) ging de productie van start. Er werd een oproep uitgezet om echte verhalen over stereotyperingen op te halen binnen het Rijk. Heeft men in het dagelijks werk wel eens te maken met stereotyperingen gebaseerd op hun culturele achtergrond, seksualiteit, fysieke/mentale beperking, leeftijd, opleidingsniveau, huidskleur, religie, lichaamstype of gender en/of sekse? De reacties (veel mooie, maar ook veel verdrietige) werden vervolgens uitgewerkt in videoscripts en weer teruggekoppeld aan de verhalendelers. Konden zij zich nog vinden in het verhaal en werden de juiste nuances overgebracht?
Vanwege de persoonlijke aard van de verhalen werd gekozen om deze anoniem te delen door acteurs in te zetten die de rol speelden van rijksmedewerkers. Ook zijn er geen details te herleiden naar personen of organisaties. Samen met de SER werden vijf verhalen uitgekozen – deze werden ook nog gelezen door D&I-adviseurs binnen het Rijk. Omdat de verhalen de waarde van diversiteit moeten benadrukken, werd er door het communicatieteam voor gekozen om acteurs te zoeken die pasten bij de rol die ze vertolkten. Zo werd het autistische personage bijvoorbeeld gespeeld door een autistische acteur. Op die manier konden de acteurs zich extra inleven in de verhalen.
De productiedag werd gepland bij de SER, op een locatie op de begane grond die rolstoeltoegankelijk is en bereikbaar voor iedereen. Er werd daarbij extra gecheckt of er bijvoorbeeld wensen waren als een stiltekamer, of een bepaald dieet, zodat iedereen op de set zich welkom en sociaal veilig voelde en alle voorzieningen aanwezig waren. Op de opnamedag werden per verhaal twee video’s opgenomen: één reguliere en één augmented reality versie.
Hieronder een van de vijf video’s. Bekijk alle vijf de video’s op de website van A+O fonds Rijk
Vervolgens werden de videoportretten in elkaar gezet, bewerkt en voorzien van de benodigde digitoegankelijkheidseisen, zoals ondertiteling. De voormalige Diversity Game van de SER werd vernieuwd tot de online Inclusiekaarten met gespreksstarters, om samen met collega’s het gesprek aan te gaan over diversiteit en inclusie. Er zijn 132 online kaarten gemaakt op basis van 9 categorieën:
Vanuit de (AR-)videoportretten kon er worden doorgeklikt naar de Inclusiekaarten en andersom. Er werden ook echte kaartensets geprint en posters ontwikkeld die werden verspreid over de overheidsgebouwen, onder andere van Rijkswaterstaat, de Belastingdienst, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), DUO, en het ministerie van BZK. De videoportretten en inclusiekaarten zijn beschikbaar gesteld aan rijksorganisaties om als laagdrempelige activiteit op te nemen in hun programma-aanbod tijdens Diversity Week. Uiteindelijk waren de videoportretten een maand lang zichtbaar om te bekijken op eigen telefoons in de overheidsgebouwen. De reguliere videoportretten staan nog steeds online om te bekijken.
De video’s op YouTube waren eind november 2023 5.876 keer bekeken. Daarnaast werd er vanuit Diversiteit & Inclusie (D&I) -teams, communicatiecontacten Rijk, en ondernemingsraden positief gereageerd op de video’s. Door een faciliterende rol te spelen heeft het A+O fonds Rijk bijgedragen aan de aandacht voor het thema D&I binnen de rijksorganisaties. Tegelijkertijd kon het fonds zo meeliften op de communicatie rondom Diversity Week, waardoor het meer zichtbaarheid kreeg binnen het Rijk. Het project heeft hopelijk bijgedragen aan de bewustwording van de rijksmedewerkers over stereotyperingen op de werkvloer en de impact die deze kunnen hebben op de betrokkenen.
Een ander positief geluid kwam van één van de acteurs, die door meervoudige fysieke beperkingen in een elektrische rolstoel zit en samen met een begeleider kwam: ‘Ook al zat er in de aanloop best wat haast, de heldere communicatie en de manier waarop vragen werden gesteld en behoeftes uit werden gevraagd, zorgde ervoor dat ik me op mijn gemak voelde. Mede daardoor hebben we een prachtig resultaat weten neer te zetten.’
De opdrachtgever was tevens enthousiast over het eindresultaat. Het CAOP was hierbij projectleider, gaf uitvoer aan de inhoud van het project, de productie van de video’s en de persoonlijke begeleiding van acteurs op de set, en zette de communicatie uit binnen het Rijk.
Er zijn allerlei mogelijkheden voor het inzetten van communicatie- of contentvormen als video’s, podcasts, nieuwsbrieven en/of interviewverhalen. In overleg met de opdrachtgever brengen we de specifieke behoeften of diensten in kaart. Geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact op met een expert onderaan deze pagina.