Volgens Eurocommissaris Schmit zullen nieuwe EU-regels op het gebied van de arbeidswetgeving de arbeidsomstandigheden verbeteren voor mensen die op digitale arbeidsplatforms werken, waardoor miljoenen werknemers de arbeidsrechten en sociale bescherming krijgen die ze verdienen. Daarnaast heeft de Europese Commissie een richtlijn en een aanbeveling van de Raad gepresenteerd om de kwaliteit van stages in de EU te verbeteren, zodat meer jongeren de mogelijkheid krijgen om praktische werkervaring op te doen, nieuwe vaardigheden te leren en een baan van goede kwaliteit te vinden. Verder boeken de lidstaten vooruitgang bij de uitvoering van de richtlijn inzake adequate minimumlonen, nu de omzettingsdeadline van november dit jaar nadert.
Eerlijk telewerken
Telewerken en het recht om te ontkoppelen zijn de volgende stukjes van de puzzel waaraan Europa werkt. Op 30 april heeft de Commissie de eerste fase van de raadpleging van de Europese sociale partners gelanceerd om hun standpunten te verzamelen over de mogelijke richting van het EU-optreden ter waarborging van eerlijk telewerken en het recht om te ontkoppelen van werk.
Sociale dialoog versterken
Het afgelopen jaar heeft de EU zich ook sterk gemaakt om de sociale dialoog verder te versterken. Het voorstel van begin dit jaar om de Europese ondernemingsraadrichtlijn te herzien om het overlegproces met werknemers over grote beslissingen zinvoller en actueler te maken getuigt hiervan.
Actieplan tekorten Europese arbeidsmarkt
De Commissie en het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU waren tevens gastheer van de top van de sociale partners in het Hertoginnedal, waar de sociale partners hun engagement hernieuwden om de belangrijkste uitdagingen in onze economieën en arbeidsmarkten aan te pakken. Als vervolg op de top presenteerde de Commissie in maart een actieplan om het belangrijke probleem van het tekort aan arbeidskrachten en vaardigheden aan te pakken, met concrete maatregelen die snel ten uitvoer moesten worden gelegd op het niveau van de EU, de lidstaten en de sociale partners.
Tenslotte heeft het Europees Jaar van de vaardigheden (2023) een revolutie in de vaardigheden teweeggebracht, waardoor de aandacht van beleidsmakers, bedrijven en individuen is gevestigd op het belang van permanente educatie om tegemoet te komen aan de behoeften van de evoluerende arbeidsmarkt van de EU.
Welke vooruitgang wil jij zien op de Europese arbeidsmarkt?
Welke vooruitgang zou jij graag zien als het gaat om werken en leren in Europa? Je stem in de Europese verkiezingen bepaalt welke leden van het Europees Parlement jou zullen vertegenwoordigen en heeft ook invloed op de verkiezing van de leden van de Europese Commissie. Met jouw stem beslis je dus ook mee in wat er de aankomende tijd gaat gebeuren op de Europese arbeidsmarkt. Vergeet daarom niet om te gaan stemmen op 6 juni.
Meer informatie
Meer informatie over de arbeidsmarkt in Europa, Europees beleid en de Europese verkiezingen vind je op de website van de Europese Commissie en die van het Europees Parlement.