Bijzonder hoogleraar Frits van der Meer op de leerstoel Comparative Public Sector en Civil Service Reform en een van de auteurs van de STAD 2023 benadrukt dat het terugwinnen van vertrouwen tussen overheid en burger niet eenvoudig is: ‘Het vraagstuk is complexer dan het lijkt. Er zijn verschillende groepen burgers, verschillende overheden en het vergt een gedegen analyse om te achterhalen welk vertrouwen in wie nu eventueel geschaad is.’ De nieuwe ‘STAD’ weerspiegelt de grote verscheidenheid dankzij bijdragen van de CAOP-hoogleraren, bestuurskundigen, politicologen en auteurs uit te praktijk, onder meer van instituties als SCP, ROB en WRR. ‘Ze bekijken het probleem vanuit diverse perspectieven’, gaat Van der Meer verder. ‘Wat is er precies aan de hand, waar ligt het aan, moet het hersteld worden, hoe zou dat dan kunnen, ís er überhaupt wel een probleem? Het vraagt om verdieping en dat is de achtergrond van dit boek.’
Marianne van den Anker is ombudsman van Rotterdam en omstreken en heeft meegeschreven aan de STAD 2023. Als ombudsman spreekt ze veel burgers en weet ze als geen ander hoe de burger de overheid ervaart: ‘Hoe vaak mensen wel niet bij ons komen met de openingszin “die overheid is er tóch niet voor mij”. Ze zijn gefrustreerd, boos en vol onbegrip. Het lukt ons in heel veel gevallen, met behulp van diezelfde overheid, om tot een oplossing te komen. Het kán dus wel.’ In het boek legt ze uit wat zie verder constateert en doet ze suggesties om de relatie tussen de overheid en burger te verbeteren.
Vraag gratis de STAD en interviews aan
In de ‘STAD 2023’ gaan de auteurs in op het vertrouwen van de burger in de overheid (het openbaar bestuur en de politiek). Ook beschrijven ze hoe de overheid zou moeten functioneren om betrouwbaar te zijn. Daarbij komen uiterst actuele vraagstukken aan de orde, zoals:
- Hoe moeten overheid en politiek verder na de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023?
- Wat zijn de implicaties van een vertrouwenscrisis voor gezondheid en zorg?
- Wat doet het met het vertrouwen van de burger als de overheid beleidskeuzes motiveert met een beroep op de wetenschap?
Vraag en gratis een exemplaar aan van de STAD op de website van het CAOP. Wil je een van 19 auteurs van het boek interviewen over de STAD en zijn of haar visie en bijdrage? Vraag dan een interview aan bij Loes Hodemaekers (l.hodemaekers@caop.nl).
Meer informatie over de STAD
De STAD combineert wetenschappelijke analyses met ervaringen uit de praktijk en onderscheidt zich door de combinatie van wetenschappelijke inzichten met betrekking tot de ambtelijke dienst. Vooraanstaande wetenschappers hebben bijgedragen aan het rapport, waardoor de publicatie een solide basis heeft. Naast de wetenschappelijke benadering integreert de STAD ook ervaringen uit de praktijk. Dit geeft een realistisch beeld van de uitdagingen waarmee ambtelijke diensten worden geconfronteerd en biedt waardevolle inzichten. De STAD is daarmee van groot belang voor zowel beleidsmakers, ambtenaren als andere betrokkenen bij de overheid.
’STAD 2023’ telt 12 hoofdstukken (exclusief inleiding en slotwoord) en 193 pagina’s. Er hebben 19 auteurs meegewerkt aan het boek. Naast de hoogleraren van de CAOP-leerstoelen zijn dat de ombudsman Rotterdam, deskundigen van de Raad van Openbaar Bestuur, het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), de Universiteit Utrecht en het Instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden. De publicatie staat onder redactie van hoogleraar Frits van der Meer.