Conflict onderscheiden van integriteitskwestie
Een derde uitdaging gaat over de drijfveren achter een integriteitsmelding. In de ideale wereld is zo’n melding bedoeld om recht te zetten wat verkeerd is gegaan. Het resultaat is dat de organisatie beter gaat functioneren en het geschonden vertrouwen wordt hersteld. In de werkelijkheid is er bij veel integriteitsmeldingen ook sprake van een conflict. Vaak is het een langslepend (arbeids-)conflict. Het is voor de onderzoeker de kunst dit conflict te onderscheiden van de integriteitskwestie. De opdrachtgever op zijn beurt moet voorkomen dat de onderzochte kwestie en het op de achtergrond meespelende conflict met elkaar vermengd raken en daarmee het eindoordeel over de kwestie beïnvloeden.
Weinig kaders voor persoonsgericht onderzoek, wel principes
Problematisch is dat voor persoonsgericht onderzoek weinig tot geen wettelijke kaders bestaan. Volgens sommigen moet een persoonsgericht onderzoek voldoen aan de regels van het strafprocesrecht. Daar valt tegenin te brengen dat de bevoegdheden van politie en Openbaar Ministerie bij vervolging van een misdrijf veel verder strekken dan de bevoegdheden die een onderzoeker heeft bij een persoonsgericht onderzoek. Een strafrechtelijk onderzoek is van wezenlijk andere aard en kent andere uitdagingen en doelen dan een persoonsgericht onderzoek. Het is dus niet zo vanzelfsprekend als het lijkt om de regels van het strafprocesrecht op persoonsgericht onderzoek toe te passen.
Het CAOP verricht zelf geen persoonsgericht onderzoek naar aanleiding van vermeende integriteitsschendingen. Wel zijn we in allerlei rollen betrokken bij dit type onderzoeken. Zo adviseren we vanuit het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers burgemeesters, dijkgraven en commissarissen van de Koning bij hun besluitvorming over vermeende integriteitsschendingen die worden gemeld over volksvertegenwoordigers of bestuurders. Ook adviseren en ondersteunen we onafhankelijke commissies en meldpunten op het terrein van integriteit en sociale veiligheid. Vanuit deze betrokkenheid bij persoonsgerichte onderzoeken is veel expertise opgebouwd over het ‘hoe en waarom’ van onderzoeken. Hoewel gedeelde en eenduidige kaders voor het uitvoeren van persoonsgericht onderzoek ontbreken, kunnen op basis van literatuur, onderzoeksprotocollen en onderzoeksstandaarden een aantal principes worden geformuleerd waaraan goed persoonsgericht onderzoek zou moeten voldoen.
Vijf principes uit de Nederlandse en Europese gedragscode
De principes waaraan persoonsgerichte onderzoeken moeten voldoen, worden in de praktijk vaak ontleend aan de Nederlands Gedragscode voor Wetenschappelijke Integriteit zoals in 2018 door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen geformuleerd. Ook wordt hiervoor gekeken naar zijn Europese tegenhanger, de European Code of Conduct for Research Integrity. Hoewel deze gedragscodes zijn geschreven voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, geven zij vijf principes waaraan elk type onderzoek zou moeten voldoen. Of het nu gaat om theoretisch onderzoek of praktijkgericht onderzoek, en dus ook om persoonsgericht onderzoek. Deze principes en hun uitwerking zijn (KNAW, 2018):
- Eerlijkheid houdt onder andere in dat men geen ongefundeerde claims doet, dat men over het onderzoeksproces correct rapporteert, dat men data of bronnen niet verzint of vervalst, dat men alternatieve visies en tegenargumenten serieus neemt, dat men open is over onzekerheidsmarges, en dat men resultaten niet gunstiger dan wel ongunstiger voorstelt dan ze zijn.Voor persoonsgericht onderzoek betekent eerlijkheid bijvoorbeeld dat feiten die door de onderzoeker worden vastgesteld, door anderen kunnen worden geverifieerd en gefalsifieerd. Eerlijkheid betekent ook dat de onderzoeker daadwerkelijk open staat voor een alternatieve verklaring van het gebeurde.
- Zorgvuldigheid houdt onder andere in dat men wetenschappelijke methoden gebruikt en optimale precisie betracht bij het ontwerp, de uitvoering, verslaglegging en disseminatie van het onderzoek.Vertaald naar persoonsgericht onderzoek betekent zorgvuldigheid dat hoor en wederhoor wordt toegepast en dat er discreet wordt omgegaan met verkregen informatie die vertrouwelijk wordt gedeeld. Het betekent ook dat goed wordt afgewogen wat een passende methode van onderzoek is en dat de onderzoeker beschikt over de deskundigheid die voor de toepassing van die methode nodig is.
- Transparantie houdt onder andere in dat het voor anderen helder is op welke data men zich heeft gebaseerd, hoe deze zijn verkregen, welke resultaten men heeft bereikt en langs welke weg, en wat de rol van externe belanghebbenden is geweest.Bij persoonsgericht onderzoek betekent transparantie onder meer dat de onderzoeker laat zien hoe de feiten zijn vastgesteld, maar ook dat betrokkenen worden geïnformeerd over het onderzoeksproces en de voortgang van het onderzoek.
- Onafhankelijkheid houdt onder andere in dat men zich in de keuze van de methode, bij de beoordeling van de data en in de weging van alternatieve verklaringen, maar ook bij het beoordelen van onderzoek of onderzoeksvoorstellen van anderen, niet laat leiden door buiten-wetenschappelijke overwegingen (bijvoorbeeld overwegingen van commerciële of politieke aard). Aldus geformuleerd omvat onafhankelijkheid ook onpartijdigheid. Onafhankelijkheid is in elk geval vereist bij de opzet en uitvoering van en rapportage over het onderzoek; bij de keuze van het onderzoeksobject en van de onderzoeksvraag is onafhankelijkheid niet altijd nodig.Voor een persoonsgericht onderzoek betekent onafhankelijkheid dat er bij de onderzoeker geen sprake is van belangenverstrengeling. Maar ook dat de onderzoeker zich niet door derden laat leiden in de uitkomsten van het onderzoek. De onderzoeker is neutraal, voorkomt dat er sprake is van (voor-)oordelen en handelt autonoom.
- Verantwoordelijkheid houdt onder andere in dat men zich rekenschap geeft van het feit dat men als onderzoeker niet in isolement opereert, en daarom binnen de grenzen van het redelijke rekening houdt met de legitieme belangen van bij het onderzoek betrokken personen en dieren, van eventuele opdrachtgevers en financiers, en van de omgeving.Bij de uitvoering van een persoonsgericht onderzoek betekent verantwoordelijkheid dat de onderzoeker zich bewust is van de belangen die spelen en de betekenis die een onderzoek voor betrokkenen kan hebben. De onderzoeker voert geen onderzoek uit als de benodigde deskundigheid ontbreekt. Verantwoordelijkheid betekent ook dat de onderzoeker gemaakte afspraken nakomt en een onderzoeksprotocol volgt.
Niet alleen deze principes zijn belangrijk voor een persoonsonderzoek. De kwaliteit van het onderzoek wordt ook bepaald door keuzes die de onderzoekers maken voorafgaand aan en tijdens het onderzoek. In het tweede deel van het tweeluik ga ik daar dieper op in.
Lees ook het tweede deel van dit tweeluik: Hoe je persoonsgericht onderzoek naar integriteitsschendingen goed uitvoert: aandachtspunten en afwegingen.
Download het artikel als pdf
Via de knop hieronder kun je dit tweeluik als één artikel downloaden in pdf-vorm.