Door Marjolein van Dijk en Hans Groot
Werkgevers hebben een (wettelijke) zorgplicht voor goede arbeidsomstandigheden en een (sociaal) veilige werkomgeving. Ze moeten nú initiatief tonen om een cultuurverandering in gang te zetten. Hierbij is het belangrijk dat rekening wordt gehouden met de volgende zeven speerpunten.
Ken je kwetsbaarheden
Elke organisatie heeft te maken met kwetsbaarheden en risico’s in het werk. Voor elke sector of functiegroep kan dat iets anders betekenen. Medewerkers en oud-kandidaten van The Voice of Holland hebben aangetoond waar de kwetsbaarheden en risico’s liggen bij een productie als The Voice of Holland; misbruik van afhankelijkheidsrelaties, misbruik van machtsverhoudingen, privécontact met coaches, slecht leiderschap en gebrekkig beleid om te melden. Dit alles met seksueel grensoverschrijdend gedrag tot gevolg. Het is belangrijk dat men investeert in een goede analyse van mogelijke risico’s.
Bij een nieuwe productie, een nieuw bedrijfsproces of nieuwe functie bedenk je van tevoren welke eventuele ongewenste effecten (risico’s) zich voor kunnen doen. Daar kun je dan preventief op inzetten. Wil je een analyse doen op bestaande werkzaamheden en processen? Ga dan vooral in gesprek met je personeel of, in het geval van The Voice of Holland, met oud-kandidaten. Zij kennen als geen ander de dagelijkse gang van zaken. Op basis van de risico’s kun je beoordelen welke maatregelen er nodig zijn om de risico’s te ondervangen of tenminste te beperken. Ook die beheersmaatregelen pas je aan op dat wat er nodig is. Zo wordt bij filmproducties soms een intimiteitscoach ingezet voor de acteurs die een vrijscène opnemen. Zo’n coach maakt van tevoren duidelijke afspraken over grenzen van de acteurs en bewaakt deze grenzen op de set.
De kennelijke afwezigheid van enig besef van deze risico’s bij The Voice of Holland is niet uniek: inmiddels horen we van destijds betrokkenen bij voorlopers zoals Idols dat ook daar geen draaiboeken, coaches of vierogenprincipes bestonden. Terwijl het zich laat raden dat de kwetsbare afhankelijkheidsrelaties tussen juryleden en kandidaten ook daar hebben bestaan.
Stel een interne én externe vertrouwenspersoon aan
De basis van je sociale veiligheidsbeleid is dat je zoveel als mogelijk preventief inzet op het bevorderen van sociale veiligheid. Bij The Voice of Holland waren redacteuren volgens het verantwoordelijke Talpa tevens aangesteld als kandidatenbegeleiders. Maar wat houdt die functie in? Kun je vertrouwelijke gesprekken voeren met deze begeleiders? Zijn ze opgeleid om kandidaten te begeleiden bij gevoelige kwesties zoals ongewenst gedrag? Kunnen zij een kandidaat wel begeleiden bij deze kwesties, als ze tegelijkertijd de druk ervaren om op tijd de productie te draaien?
Kies liever voor een interne en externe vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor, kan adviseren in de omgang met kwesties zoals ongewenst gedrag en geeft voorlichting. Het voordeel van een externe vertrouwenspersoon is dat deze geen gezagsrelatie heeft met de directeur.