Veel organisaties zijn op dit moment vooral aan het overleven en het zakelijke staat vaak bovenaan. Start daarom als ondernemingsraad onderling met het stellen van de vraag: is er voldoende focus op arbo? Dat kun je nagaan in drie eenvoudige stappen:
- Is er een goede communicatie naar de medewerkers over veilig werken?
- Is er een duidelijk aanbod wat de organisatie kan leveren en organiseren op arbogebied?
- Weten we waar de risico’s liggen bij specifieke groepen werknemers? Denk aan mensen met gezinnen, ouderen en kleinbehuisden.
Goede afstemming arbobeleid tussen OR & HR
Vergeet HRM niet. Het is belangrijk dat de ondernemingsraad en HR goed afstemmen op elkaar om zo hetzelfde geluid te laten horen. Verschillende opvattingen of oplossingen geven alleen maar verwarring onder medewerkers. Bouw samen aan een verhaal over het pakket aan maatregelen.
Aanpassen, lenen of kopen
Voor mensen die werken in een kantooromgeving, zou je middelen kunnen aanpassen, lenen of kopen. Zo kun je middelen zoals stoelen en toetsenborden aanpassen bij medewerkers met klachten. Bureaumateriaal uit kantoor kan uitgeleend worden als preventie van klachten. Tot slot kun je een regeling maken waarbij medewerkers financieel bijgestaan worden uit de werkkostenregeling als ze zelf materiaal willen kopen.
Aandacht voor psychosociale arbeidsbelasting
Houd aandacht voor psychosociale arbeidsbelasting. Die kan zich uiten in werkdruk of juist te weinig werk, spanningen door thuiswerken of de combinatie van thuiswerken met kinderen. Neem contact op met de bedrijfsarts om samen te kijken wat er op dat gebied te regelen is. Een goed voorbeeld is de mogelijkheid om contact te leggen met psychologen of andere hulpverleners die telefonisch ondersteuning kunnen bieden. Wellicht kan de bedrijfsarts zelf hier ook een rol in spelen.
Aanpassen Risico Inventarisatie en Evaluatie
Tot slot is er de vraag of de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) aangepast moet worden aan de huidige situatie. Elke organisatie kent een RI&E waar alle arborisico’s van de organisatie gemeten worden. Daar hoort ook een plan van aanpak bij om deze risico’s aan te pakken. Bij mensen die verplicht van de werkgever moeten thuiswerken, moet er een thuiswerk-RI&E zijn.
Overmacht door corona
In de huidige situatie is er sprake van overmacht. Duurt dit nog maanden, dan zal er het arbobeleid voor thuiswerkers steeds verder uitgebreid moeten worden. Komt er een RI&E, speciaal voor de medewerkers die door corona gedwongen thuiswerken? Dan zal dit gaan om een algemene vragenlijst. Het is lastig iedereen persoonlijk te bezoeken, zeker als medewerkers daar niet om zitten te springen.
Vragenlijsten en goede instructies
Op dit moment is het zinvol om regelmatig een vragenlijst uit te sturen. Zo kun je peilen hoe het de medewerkers gaat. Deze resultaten kunnen op dit moment de aanpak van de lopende RI&E aanvullen. Geef bekendheid aan de gekozen arbomaatregelen zoals bijvoorbeeld de opties aanpassen, lenen, kopen. Zorg ten slotte voor goede thuiswerkinstructies en verspreid deze onder de medewerkers.
Harry Hartmann – medezeggenschapsadviseur CAOP