Er kan verwarring ontstaan als een bedrijfsarts een advies geeft dat wordt tegengesproken door de huisarts. In dit geval geeft het advies van de bedrijfsarts de doorslag, zeggen de experts medezeggenschap van het CAOP in OR/Magazine. De bedrijfsarts is degene die de werkgever adviseert of een werknemer in staat is is om zijn of haar werk te doen. Een huisarts kan de werknemer ook een advies geven, maar voor de werkgever is het advies van de bedrijfsarts altijd leidend. Het inschatten van beperkingen in combinatie met werkzaamheden is een heel ander beroep dan het werk van een huisarts.
Second opinion aanvragen
Is een werknemer het niet eens met de beslissing van de bedrijfsarts? Dan kan de werknemer dit het beste eerst met de werkgever bespreken. Als dit ook geen uitkomst biedt, dan kan de werkgever een second opinion aanvragen van een andere bedrijfsarts. Een second opinion is altijd op kosten van de werkgever. Een laatste optie is het aanvragen van een deskundigenoordeel bij het UWV. Zowel een werknemer als een werkgever kunnen een deskundigenoordeel aanvragen. Wil je als werknemer een deskundigenoordeel aanvragen? Let dan op: de kosten bedragen € 100, dat bedrag dien je zelf te betalen.
Vragen medezeggenschap
Lees alle vragen en antwoorden van het CAOP in het OR/Magazine van november 2020. In elk nummer van het OR/Magazine beantwoordt het CAOP vragen over medezeggenschap. Ook een vraag stellen? Ga naar de vragenservice van OR/net.