Zowel in het september- als in het oktobernummer van OR/Magazine geven de CAOP-adviseurs medezeggenschap antwoord op een vraag over geheimhouding. In beide gevallen lichten ze toe dat bij een verzoek om geheimhouding van de bestuurder aan de OR er vooraf duidelijkheid moet zijn over drie punten:
- Hoe lang duurt de geheimhouding?
- Tegenover wie heeft de OR geheimhoudingsplicht?
- Wat is precies geheim in de gedeelde informatie en wat niet?
Een bestuurder kan dus bijvoorbeeld niet voor onbepaalde tijd geheimhouding opleggen over nieuw beleid waarvoor advies van de OR nodig is. Stelt de bestuurder dit toch als voorwaarde voor de adviesaanvraag en wil hij deze voorwaarde niet heroverwegen? Dan kun je eventueel in je advies aangeven dat opheffing van de huidige geheimhouding een voorwaarde is om goed te kunnen adviseren en dat de OR negatief adviseert als deze voorwaarde niet verandert.
Alleen door de bestuurder voorafgaand aan advies
Verder is het belangrijk om te weten dat alleen de bestuurder om geheimhouding mag vragen (dus niet HR) en dat dit alleen vooraf mag. Geheimhouding na advisering is zeer uitzonderlijk. Dit mag alleen als het gaat om onderwerpen in het belang van de nationale veiligheid of bedrijfsgevoelige informatie. Is er van zulke zwaarwegende informatie geen sprake, dan is geheimhouding na advisering niet de bedoeling.
Geheimhouding verhindert raadpleging achterban
Voor een OR is het belangrijk de achterban te kunnen raadplegen. Dit bevordert de democratie en draagt bij aan de kwaliteit van het advies van de OR. Geheimhouding staat raadpleging van de achterban in de weg. Daarom adviseert de SER bestuurders terughoudend te zijn met geheimhouding. Duur en omvang van de geheimhoudingsplicht dienen proportioneel te zijn.
Vragenrubriek
Wil je het oorspronkelijke antwoord lezen van onze experts? Bekijk de rubriek Vraag en antwoord van het septembernummer en van het oktobernummer van OR/Magazine. Wil je zelf een vraag stellen over medezeggenschap? Ga dan naar de vragenservice van OR/net.