Wat maakt dat een beroep cruciaal is, hangt af van de situatie, zo vertelt Frank Cörvers, hoogleraar aan de bijzondere leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt van het CAOP en Tilburg University. Door de corona-uitbraak zijn de gezondheidszorg en de zorgberoepen cruciaal. Er wordt tijdens de coronacrisis dan ook opgeroepen om zorgpersoneel, maar ook andere cruciale functies, beter te belonen.
Beloning loopt achter
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het gemiddelde maandloon tussen 2010 en 2019 is gestegen met maar liefst 18,6 procent. De loonstijging in het onderwijs blijft hier met slechts 12,8 loonstijging ver onder. Het gemiddelde maandloon van zorgpersoneel is in deze periode wel gestegen. Toch blijft het maandloon van zorgpersoneel ver onder het gemiddelde met 2.317 euro.
Status van mensen in cruciale beroepen
Hoe Nederlanders denken over de status van beroepen is in 2016 voor het laatst onderzocht. Dat een beroep cruciaal is, wil niet zeggen dat degene die het beroep uitoefent ook een hoge status geniet. Zo blijken een verpleegkundige, een vuilnisophaler en een huishoudelijke hulp een lage status te hebben, ondanks het feit dat zij allemaal als cruciaal worden aangemerkt door de Rijksoverheid.
Lees het hele artikel over de beloning en waardering van menden in cruciale beroepen op de website van Pointer.