Directies zien steeds meer belang in de duurzame ontwikkeling van medewerkers, maar zien lang niet altijd hoe zij hier op een laagdrempelige manier handen en voeten aan kunnen geven. Meestal worden medewerkers voorzien van opleidingstijd- en budget via cao’s en organisatiebeleid. Toch klagen HR-adviseurs vaak dat beide bronnen niet worden opgemaakt. Medewerkers geven aan dat er geen ruimte wordt ervaren om gericht te werken aan ontwikkeling.
Duurzame ontwikkeling niet alleen formeel of individueel
Zoals in onze whitepaper te lezen is, gaat duurzaam ontwikkelen niet uitsluitend over formele scholing en cursussen bij (post)initiële onderwijsinstellingen, maar juist ook over informele vormen. Ook is duurzame ontwikkeling niet uitsluitend een individuele aangelegenheid. Het is vaak een proces dat tot stand komt samen met collega’s of een netwerk. Dit pleit voor een organisatiecultuur waarin ontwikkelen normaal is. Medewerkers kunnen zo hun leerpad uitstippelen.
Zet deze zes interventies in
Met onderstaande interventies help je een gezamenlijke ontwikkelcultuur te bevorderen waarin medewerkers elkaar stimuleren te blijven leren.
- Praat! Zorg dat ontwikkeling een centraal onderwerp wordt tijdens de gesprekken tussen leidinggevende en medewerker. Door dit onderwerp terugkerend te bespreken, haal je het uit de taboesfeer.
- Praat nog meer! Praat over ontwikkeling in teamverband. Hanteer hiertoe dialoogprincipes, zoals elkaar laten uitspreken, iedereen aan het woord laten en je oordeel uitstellen.
- Praat in verschillende gezelschappen. Bespreek ontwikkeling en feedback in verschillende samenstellingen, zoals project- of intervisiegroepen. Maak daarbij onderscheid tussen ontwikkeling op inhoudelijke verdieping (goed worden, zijn en blijven in je huidige werk) en procesmatige verbeteringen (goed worden in ander werk).
- Geef feedback, te allen tijde, in een veilige omgeving. Door in dit type gesprekken regelmatig terug te komen op de ontwikkeling ontstaat er een opening om feedback te geven.
- Laat medewerkers zichzelf korte- en lange termijn ‘opdrachten’ geven. Stimuleer medewerkers na te denken over hun ontwikkeling en de bijdrage die zij daarmee leveren aan de organisatie. Formuleer hier korte- en lange termijn doelen bij waar je in gesprekken op terug kunt komen.
- Stimuleer ‘blije mobiliteit’. Wees niet bang je beste medewerkers kwijt te raken. Juist door ook deze groep te stimuleren om te werken aan hun duurzame inzetbaarheid wordt een leercultuur bevorderd. Zij geven het goede voorbeeld en kunnen als rolmodel dienen voor andere medewerkers.
Deze gesprekken leveren medewerkers op die meer empowered zijn en zich ook zo voelen en gedragen. Medewerkers weten wat het belang is van duurzame ontwikkeling, willen hier ook actief op inzetten en kunnen de faciliteiten en middelen vinden om hier daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Samen werk je aan professionalisering, wendbaarheid en mobiliteit van medewerkers. De kwaliteit van het werk van de medewerkers waar je als organisatie in investeert neemt vervolgens toe.
Wil je meer weten over hoe duurzame ontwikkeling jouw organisatie vooruit kan helpen en welke stappen je hiertoe kan nemen?