Bij een organisatie is er vanwege langdurige ziekte en recent vertrek van OR-leden nog maar één lid beschikbaar voor de OR, terwijl er vijf zetels zijn. Wat nu te doen? Met een OR van één lid is de organisatie niet goed vertegenwoordigd. Daarom heeft volgens de Wet op de Ondernemingsraden de OR geen inspraak meer bij besluiten. Er is hier sprake van een zogenoemde romp-OR. Het overgebleven OR-lid heeft maar één verplichting en dat is dat hij ervoor zorgt dat de vacatures in de OR worden vervuld. Ook kan het lid besluiten af te treden. De verplichting om de vacatures in de OR te vullen, komt dan bij de bestuurder te liggen.
Uitstel OR-verkiezingen bij te weinig kandidaten?
Een OR vraagt: Voor de verkiezingen hebben wij minder kandidaten dan zetels gekregen. Wij willen nu de OR-verkiezing graag verschuiven naar een later tijdstip en de vakbonden daar toestemming voor vragen. Is dat mogelijk? Als je om uitstel vraagt aan belanghebbenden, moeten daar dringende redenen voor zijn, schrijven de adviseurs medezeggenschap in hun antwoord. Denk aan een grote reorganisatie. Een gebrek aan kandidaten is geen dringende reden. In dit geval heeft een OR na de algemene verkiezingen de plicht om de overgebleven vacatures te vervullen met tussentijdse verkiezingen.
Meer antwoorden op OR-vragen
In de decembereditie van OR/magazine beantwoorden CAOP-adviseurs medezeggenschap ook de volgende OR-vragen:
- Heeft de OR instemmingsrecht over (wijzigingen in) een kledingreglement?
- Heeft de OR adviesrecht wanneer de onderneming een investering doet van meer dan € 100.000?
- Wat zijn de mogelijkheden voor onze OR als een voorstel is goedgekeurd volgens Artikel 27, en wij daar achteraf toch nog bezwaar tegen hebben?
- Onze organisatie verandert van kwaliteitssysteem. Dienen we voor deze voorgenomen wijziging advies of instemming aan of van de OR te vragen?