Instemming OR nodig bij anders organiseren MTO
De afdeling HR van een organisatie wil het MTO anders organiseren. Het plan is om het MTO tijdens een bijeenkomst te laten invullen en vervolgens direct te bespreken. De OR vraagt zich af: is dit niet instemmingsplichtig? De opzet van een MTO is inderdaad instemmingsplichtig, blijkt uit het antwoord. Net als de inhoud van het onderzoek. De OR kan dus ook meedenken over de vragen. Er is geen instemming van de OR nodig voor de manier waarop de organisatie omgaat met de uitkomsten van het MTO. Behalve natuurlijk als het om instemmingsplichtig beleid gaat.
OR-notulen delen of een algemeen verslag?
Bij een andere organisatie wil de directie dat de OR zijn notulen openbaar maakt voor het bedrijf. De OR vraagt zich af of een algemeen verslag ook voldoende is. Volgens de adviseurs Medezeggenschap staat er in de wet letterlijk dat het OR zijn verslagen openbaar moet maken. Dat kunnen notulen zijn, maar dat hoeft niet. De OR kan ook een ‘publieksverslag’ maken om de achterban te informeren. Dat hoeft niet na elke vergadering. Wat de gebruikelijke werkwijze is in je eigen organisatie, staat in het OR-reglement. De werkwijze die door een eerdere OR is opgesteld is bindend.
Elektronisch cliëntdossier en herbenoeming bestuurder
Andere vragen die het CAOP beantwoordt in OR/magazine gaan over persoonsinformatie van medewerkers die in het elektronisch cliëntdossier staat en over advies bij herbenoeming van een directeur/bestuurder. Lees voor het antwoord op deze vragen de rubriek Vraag en antwoord in het OR/magazine van juli/augustus.
Meer nieuws en informatie voor ondernemingsraden vind je op onze expertisepagina Medezeggenschap.