Het geschil speelt bij de eenheid Techniek van het Materieellogistiek Commando Land bij Defensie. Deze eenheid zorgt ervoor dat het materieel van de Landmacht technisch op orde is. Bij de eenheid is het standaardrooster maximaal 9 uur per dag; medewerkers mogen dus 9 uur per dag werken, maar ook een lager aantal uren per dag. De laatste jaren kwamen er bij de eenheid veel aanvragen voor de PAS-regeling van Defensie. Volgens deze regeling mogen medewerkers vanaf 57 jaar oud minder gaan werken. Wanneer ze aan de regeling gaan deelnemen, moet hun rooster opnieuw worden vastgesteld.
Waar het geschil bij Defensie om draait
Het Hoofd van de Eenheid wilde invoeren dat personeel dat van de PAS-regeling gebruikmaakt, voortaan maximaal 8 uur per dag werkt. Het Hoofd gaf hiervoor richtlijnen aan de direct leidinggevenden van de medewerkers. Zij konden een verzoek voor deelname aan de PAS-regeling goedkeuren als het nieuwe rooster van een medewerker zou voldoen aan de voorwaarde.
De Medezeggenschapscommissie vindt dat zij (op grond van het Besluit Medezeggenschap Defensie) adviesrecht heeft als beoordelingscriteria worden vastgesteld voor de PAS-regeling. Verder is de Medezeggenschapscommissie het ook niet eens met deze voorwaarden. Volgens deze commissie wordt zo onterecht onderscheid gemaakt tussen medewerkers die deelnemen aan de PAS-regeling en medewerkers die niet deelnemen. Medewerkers die deelnemen aan de regeling kunnen bovendien moeilijker ADV-uren opbouwen als zij niet langer dan 8 uur per dag mogen werken.
Wat zegt het College?
Het College voor geschillen medezeggenschap Defensie (CGMD) oordeelt dat het vaststellen van criteria voor de PAS-regeling een maatregel is die te maken heeft met het personeelsbeleid en de arbeidsvoorwaarden. In de regelgeving is de norm van een maximaal 9-urige werkdag opgenomen. Het Hoofd van de Eenheid wil nu voor een groep medewerkers afwijken van die norm. Dat betekent een wijziging in het beleid rond werk- en rusttijden en daarover is overleg nodig met de medezeggenschap. De medezeggenschapscommissie heeft hiervoor ook adviesrecht.
Het CGMD adviseert beide partijen om opnieuw met elkaar in overleg te gaan en op basis van goede argumenten te proberen tot overeenstemming te komen. Verder adviseert het CGMD de Commandant der Landstrijdkrachten om te beslissen dat de beoordelingscriteria voor de PAS-regeling moeten worden voorgelegd aan de Medezeggenschapscommissie.
CAOP ondersteunt CGMD
Het College voor geschillen medezeggenschap Defensie (CGMD) brengt advies uit over geschillen tussen de Medezeggenschapscommissie en het Hoofd van de Eenheid bij Defensie. Het CGMD kan ook bemiddelen bij geschillen. Het CAOP ondersteunt het CGMD, net als een aantal andere onderzoeks-, advies- en geschillencommissies. Op de pagina over de CGMD lees je meer over het college en de adviezen die het heeft uitgebracht.