Wat maakt je nou gelukkig in je werk? En in welke beroepen zijn mensen het gelukkigst? Verschillende filosofen hebben over deze vragen nagedacht en geven daar tips voor.
Als eerste Karl Marx. Hij ziet tijdens de opkomende industrialisatie dat mensen onthecht raken van hun werk. Productieprocessen worden opgeknipt, werkenden hebben geen invloed meer op het proces en de uitkomsten daarvan. De gevolgen zijn niet best. Arbeiders ‘beulen zich af en ruïneerden hun geest’ en hebben ‘pas na de arbeid het gevoel zichzelf te zijn’. Marx heeft medio 19e eeuw al door dat wat wij nu vaak ‘eigenaarschap van werk’ noemen, een voorwaarde is voor het welbevinden van werkenden.
Waarden, offers en talenten
Maar hoe kunnen we zorgen voor ons werkgeluk? Daar helpen de tips van de filosoof Scheler bij. Hij pleit ervoor om de waarden in je leven ook in het werk leidend te laten zijn. De eerste tip: Ga na waartoe jij je geroepen voelt. Wat zijn voor jou belangrijke waarden waar je omgeving of de wereld behoefte aan heeft? Zijn tweede tip: Vraag je af waarvoor je bereid bent offers te brengen, in geld of tijd? De antwoorden op beide vragen zouden zomaar eens kunnen helpen je gelukkig te maken in je werk.
Tot slot adviseert de Amerikaan Rawls datgene te doen waar je goed in bent. Dat klinkt eenvoudig, maar kom er maar eens achter. En vooral: durf die stap maar eens echt te nemen. Daar is vaak moed voor nodig.
Betekenisvol werk
Wat kan je nou met dit gefilosofeer? Het helpt om inhoud te geven aan een begrip als betekenisvol werk voor jezelf en voor anderen. Want hoe vaak merken we niet dat als we met mensen over werk praten het eigenlijk niet gaat om geld, werktijden of werkdruk maar over zaken als werkplezier, vakmanschap, maatschappelijke waarde en betrokkenheid?
Oh, en het antwoord op de vraag ‘In welke beroepen zijn mensen het gelukkigst?’:
- Bloemisten en hoveniers
- Kappers en schoonheidsspecialisten
- Loodgieters
U weet natuurlijk nu waarom.