Het project ‘Samen werken aan gezond werken’ heeft als doel het verzuim en de uitstroom in de zorgsector terug te dringen door te focussen op een belangrijk aspect: een gezonde werkomgeving. Een deel van het verzuim wordt toegeschreven aan de soms uitdagende samenwerking tussen management en professionals op de werkvloer. Dit kan leiden tot misverstanden over werkafspraken, roostering, productie-eisen en capaciteit.
Het cruciale gesprek over gezond werken
Voorafgaand aan het project ervoer slechts 19 procent van de professionals voldoende aandacht van het topmanagement voor het voorkomen van fysieke en mentale klachten. Om deze kloof te verkleinen richt het project zich op het starten van een open dialoog over gezond werken, waarbij de verantwoordelijkheden van bestuur, management en zorgprofessionals helder worden.
Positieve impact
Na de start van de gesprekken is veel verbetering te zien in het bewustzijn en gedrag over gezond werken onder zorgprofessionals: 89 procent van de deelnemende professionals is zich nu beter bewust van het belang ervan en 78 procent geeft aan zelf gezonder te zijn gaan werken. 55 procent geeft aan dit ook bij collega’s terug te zien.
De positieve resultaten beperken zich niet alleen tot bewustzijn onder professionals. 69 procent van de deelnemers aan het project geeft aan door te willen gaan met het voeren van open gesprekken over gezond werken in het team. En 52 procent geeft aan de dialoog met het topmanagement voort te willen zetten.
Uitdagingen en lessen
Het project bracht naast positieve resultaten ook uitdagingen met zich mee. Zo merkten professionals dat, ondanks goed inhoudelijk beleid, ze toch nog een kloof tussen het beleid op papier en de dagelijkse uitvoering ervaren. Ook gaven deelnemers aan dat de focus op productie boven gezond werken een struikelblok blijft.
Maar er zijn ook veel lessen geleerd. Een van de belangrijkste, volgens Ivo en Irene: voor elk probleem is het gesprek de eerste stap richting de oplossing. Of het nu gaat om grote uitdagingen of kleine dagelijkse ergernissen, vrijwel alles is aan te pakken, maar het begint met praten.
Het is niet slechts het aangaan van een gesprek; het draait om ‘het goede gesprek’ in de zorgorganisatie. Een cruciale start hiervoor is een teampeiling (bijv. via enquête), individueel ingevuld door teamleden. De pijnpunten die leven binnen de zorgteams komen naar voren in deze enquête en hierop komt de nadruk te liggen tijdens de teamdialogen die de leidinggevende voert met het team. Deze benadering vormt het fundament voor een gezondere toekomst, waarbij het gesprek niet alleen de opener is, maar ook de leidraad voor gerichte actie en verbetering.
Daarnaast benoemen Ivo en Irene ook het betrekken van medewerkers bij oplossingen en beleidsvorming en het blijven investeren in en vasthouden aan het voeren van het goede gesprek voor gezonde medewerkers en minder verzuim.
Lees het volledige artikel op Skipr
Lees het volledige artikel, geschreven door Irene van der Fels en Ivo Zuidervaart, op de website van Skipr. Wil je meer informatie over duurzame inzetbaarheid of veilig en gezond werken? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Zo werken we samen aan een veerkrachtige toekomst voor de zorgsector.