Op deze pagina kun je de visies van de verschillende hoogleraren downloaden in de vorm van een paper (die de hoogleraren hebben geactualiseerd) en een video bekijken waarin hoogleraren Anchrit Wille en Marc van der Meer met elkaar in gesprek gaan over het herstellen van het vertrouwen in de overheid.
Hoewel dé overheid en dé burger niet bestaan, heeft een van de oorzaken van het dalende vertrouwen in de overheid te maken met de menselijke maat. Het is moeilijk om (politieke) eisen aan systemen en de effecten voor individuele burgers te overzien en in onderlinge wisselwerking vorm te geven. De menselijke maat raakt daardoor soms onderbelicht. De politiek-bestuurlijke omgeving speelt hier mee, en bijvoorbeeld ook de positie en rol van sociale partners en hoe zij die inhoud geven.
Er wordt vaak gedacht en gehandeld vanuit modellen en niet vanuit vertrouwen en het perspectief van de (meestal te vertrouwen) mens. Veel modellen gaan uit van wantrouwen, gestimuleerd door ideeën van (mogelijk of geconstateerd) misbruik. Modellen zijn vaak groot en complex waardoor de burger niet meer gezien kan worden in de context van zijn individuele situatie en als mens: de regels, structuren en werkwijzen zijn leidend geworden.
Recent voorbeeld daarvan is het rapport ‘Ongekend onrecht’, waaruit blijkt dat de overheid en politiek in beleidsontwikkeling en beleidsuitvoering het belang van burgers niet op de eerste plaats stelde en de rechtspraak niet de bescherming bood die nodig was.