Voor wie is het?
In elke organisatie is het belangrijk dat er een vertrouwenspersoon is waar medewerkers en leidinggevenden terechtkunnen met hun verhaal. Iemand die een luisterend oor biedt als er sprake is van sociale onveiligheid, zoals ongewenste omgangsvormen. Door de inzet van een externe vertrouwenspersoon hebben werknemers en bestuurders de mogelijkheid om (gevoelige) kwesties te bespreken met een onafhankelijke deskundige die geen binding heeft met het bedrijf. Zo draagt een vertrouwenspersoon preventief bij aan een veilig werkklimaat.
De vertrouwenspersonen van het CAOP werken voor diverse organisaties in de (semi-)publieke en private sector. Het CAOP werkt met een eigen pool van goed opgeleide vertrouwenspersonen. Het voordeel van deze pool is dat er altijd iemand inzetbaar is in je organisatie, ook bij afwezigheid van de vaste externe vertrouwenspersoon.
Wat houdt het in?
Een externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk en objectief en heeft geen binding met de organisatie. De vertrouwenspersonen van het CAOP zijn zeer ervaren om medewerkers met allerlei kwesties te ondersteunen. Een vertrouwenspersoon kan een werknemer, manager, bestuurder of politieke ambtsdrager op de volgende manieren bijstaan:
- Opvangen, begeleiden en adviseren
- Samen zoeken naar mogelijke oplossingen, zowel in de informele als formele sfeer
- Indien nodig doorverwijzen naar een bemiddelaar, mediator, professionele hulpinstantie of hulpverlener
- Ondersteunen en begeleiden bij (het indienen van) een formele klacht of melding
- Gevraagd en ongevraagd advies geven aan de directie over ongewenst gedrag en integriteitszaken. Bestuursleden kunnen bij de vertrouwenspersoon terecht voor advies over het voorkomen van ongewenst gedrag en integriteitskwesties op de werkplek.
- Nazorg verlenen
- Gevraagd en ongevraagd advies en signalen doorgeven over de sociale veiligheid en integriteit binnen de organisatie of het bestuur
- Een jaarverslag opstellen of bijdragen aan de jaarrapportages van de interne vertrouwenspersonen
Onze vertrouwenspersonen kunnen altijd ad hoc worden ingezet. Bij inzet voor langere tijd ontvang je jaarlijks een geanonimiseerd verslag van de bevindingen van de vertrouwenspersoon op hoofdlijnen.
Hoe werkt het?
Het CAOP werkt met een eigen pool van vertrouwenspersonen waarvan we er één of twee aan je voorstellen. Via de interne kanalen van je organisatie kun je vervolgens de organisatie laten weten dat de vertrouwenspersoon beschikbaar is. Al onze vertrouwenspersonen zijn opgeleid volgens de CAOP-standaard en inzetbaar op het gehele terrein van integriteit en ongewenste omgangsvormen. Zij hebben onze eigen vierdaagse opleiding tot vertrouwenspersoon gevolgd en zijn vaak ook zelf opleiders bij deze opleiding. Onze vertrouwenspersonen krijgen ook nascholing via terugkomdagen, specifieke opleidingsdagen en kennisfora.