‘Je organisatie mag formeel nog niks in gang zetten als het gaat om een samenwerking, zonder het advies van de OR’, antwoordt een medezeggenschapsexpert van het CAOP. Een OR oefent invloed uit op het voorgenomen besluit. Dat begint al bij de intentieverklaring. ‘De intentieverklaring had jullie al als advies voorgelegd moeten worden. Ik raad je aan zo snel mogelijk met de bestuurder om de tafel te gaan om het adviestraject af te spreken.’ De adviseur noemt ook enkele belangrijke vragen die je kunt stellen: ‘Voor welk probleem is dit een oplossing? Wat moet het opleveren? Welke risico’s zijn er? Wat zijn de gevolgen voor het personeel? Hoe gaan de sociale gevolgen opgelost worden? Zijn de bonden hierover al ingelicht?’
Raadpleeg deskundigen
‘Je kunt ook deskundigen op het gebied van fusies en samenwerkingsvormen raadplegen. Dit kan op basis van artikel 16 WOR (raadplegen deskundigen).’ Het raadplegen van deskundigen brengt echter wel kosten met zich mee. Zorg dat je dit van tevoren meldt bij de bestuurder (art. 22 lid 2 WOR).
Bekijk alle OR-vragen
In de rubriek Vraag en antwoord in het OR/magazine van februari worden ook vragen beantwoord over het verplicht opnemen van verlofuren en onderhandelen met een arbodienst zonder de OR te betrekken. Lees alle vragen en de antwoorden in het OR/Magazine van februari 2021.
Vragen medezeggenschap
In elk nummer van het OR/Magazine beantwoordt het CAOP vragen over medezeggenschap. Wil je ook een vraag stellen? Ga naar de vragenservice van OR/net.