Een werkgever doet vier weken een test met het gebruik van mondkapjes. Iedereen die langer dan 5 minuten binnen 1,5 meter afstand van een cliënt is, wordt verplicht om een mondkapje te dragen. De vraag is: moet hiervoor instemming gevraagd worden bij de OR? Dat is zeker het geval, schrijven de CAOP-experts medezeggenschap in de rubriek Vraag en antwoord in het OR/magazine van september 2020. Beschermende maatregelen moeten volgens het arbobeleid aan de ondernemingsraad ter instemming voorgelegd worden. Het doet niet ter zake of het om een tijdelijke maatregel gaat of om een test. Alleen als het kabinet op het advies van het RIVM maatregelen verplicht stelt, kan de werkgever die maatregelen doorvoeren zonder eerst instemming te vragen van de OR.
Voor eigen rekening en risico in quarantaine?
Een andere vraag in het septembernummer van OR/Magazine gaat over quarantaine. Als een werknemer naar het buitenland op vakantie is geweest en vervolgens in quarantaine moet, kan de werkgever dan bepalen dat dit voor eigen rekening en risico is? In het algemeen geldt dat een werknemer recht heeft op doorbetaling als hij of zij niet kan werken vanwege ziekteverschijnselen, zeggen de medezeggenschapsexperts. Een uitzondering hierop is als de werkgever kan aantonen dat de werknemer er opzettelijk voor heeft gezorgd dat hij of zij ziek is geworden. Het enkele feit dat de werknemer bewust dit (verhoogde) risico heeft genomen door op vakantie te gaan, is hiervoor niet voldoende.
Maar wat nu als een werknemer niet ziek is, maar alleen uit voorzorg of vanwege de richtlijnen van de overheid in quarantaine gaat na vakantie en daardoor niet kan werken? Voor die situatie bestaat er geen sluitend antwoord. In artikel 7:628 BW staat dat de werknemer recht heeft op doorbetaling van het loon ‘indien hij de overeengekomen arbeid niet heeft verricht door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever behoort te komen’. De meningen kunnen er echter over verschillen wat in deze specifieke situatie redelijk is. De rechter heeft hier nog geen uitspraak over gedaan. Als de werknemer in quarantaine moet omdat hij welbewust naar een risicogebied is afgereisd, zou een rechter wel eens kunnen oordelen dat dit niet voor rekening van de werkgever komt. Zeker als de werkgever vooraf heeft gewaarschuwd niet naar een risicogebied af te reizen.
Ook een OR-vraag?
In de rubriek Vraag en antwoord in het OR/magazine beantwoorden adviseurs medezeggenschap van het CAOP regelmatig vragen van lezers. Wil jij ook een vraag over medezeggenschap stellen? Ga dan naar de vragenservice van OR/net.